NavMenu

Uspješna saradnja brčanskog "Bimala" i asocijacije "Dunav soja"

Izvor: Capital Petak, 26.06.2015. 14:19
Komentari
Podeli
(Foto: bimaldd.com)
Regionalna kancelarija međunarodne asocijacije "Dunav soja" u Novom Sadu juče je organizovala posjetu devet predstavnika regionalnih ureda Privredne komore Austrije fabrici "Bimal" u Brčkom.

Članstvom u "Dunav soja" asocijaciji, koja garantuje proizvodnju evropske soje i proizvoda od soje non-GMO porijekla, "Bimal" je 2012. godine postao prva kompanija u regiji koja se pridružila asocijaciji i potvrdila svoju opredijeljenost za proizvodnju proizvoda od non-GMO soje, saopšteno je iz "Bimala".

- Cilj ove posjete bio je razmjena iskustava i znanja u proizvodnji i preradi soje na području ovog dijela dunavske regije, a kompanija "Bimal", kao jedan od najznačajnijih prerađivača i otkupljivača ove uljarice u regiji, siguran je partner u širenju proizvodnje proizvoda od non-GMO soje za regiju Dunava i zapadno-evropsko tržište - izjavila je Marija Kalentić, regionalna direktorica asocijacije "Dunav soje" u Novom Sadu.

Nakon obilaska pogona za preradu soje u fabrici "Bimal" uslijedio je obilazak oglednog polja najbolje proizvodne prakse Dunav soje i "Bimala" u Boderištu kod jednog poljoprivrednog proizvođača genetski nemodifikovane soje, koji je dugogodišnji partner kompanije "Bimal".

Proizvodnja non-GMO soje je veoma zahtjevna, jer je izuzetno podložna kontaminaciji GM proizvodima.

- "Bimal" je od samog početka rada strateški opredijeljen za preradu isključivo non-GMO soje. Stoga, dosta ulažemo u razvoj poljoprivredne proizvodnje non-GMO soje na području Brčko distrikta, regije koja je izuzetno plodna, te svojim kooperantima nudimo siguran otkup kompletnog uroda genetski nemodifikovane soje. Proizvode dobijene preradom ovog zrna dalje plasiramo na tržište Evropske unije - izjavila je Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija "Bimala"


Inicijativa "Dunav soja" sa sjedištem u Beču osnovana je radi podsticanja uzgoja, prerade i korišćenja genetski nemodifikovane, evropske soje u dunavskoj regiji. Asocijacija Dunav soja obezbjeđuje čvrstu osnovu za proizvodnju visokokvalitetne hrane za ljude i životinje bez genetski modifikovanih organizama (GMO) koja ima bezbjedno, kontrolisno porijeklo, a namijenjena je regiji Dunava i tržištu zapadne Evrope.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.