Izvor: biznis.ba | Petak, 26.06.2015.| 11:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mostaru prijeti ekološka katastrofa?

Grad Mostar mogla bi zadesiti najveća ekološka katastrofa u historiji, nakon što su lokalne vlasti u saradnji sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma zatvorile staru gradsku deponiju, a pored nje sagradile novu - koja do danas nije dobila dozvolu za rad, a preko koje je najvjerovatnije "opran" i dio od 13 mil KM kredita i grantova iz Svjetske banke.

Novinska agencija Patria došla je u posjed dijela dokumentacije koja svjedoči o nizu nezakonitosti prilikom izgradnje nove gradske deponije, nepoštivanju zakona, direktnom ugrožavanju života građana Mostara, prijetnji da bude ugrožena rijeka Neretva, ali i lokalni vodovodi...

Izvori iz gradske administracije otkrivaju za NAP kako je Svjetska banka odobrila Gradu Mostaru oko 13 mil KM kredita i grantova za rješavanje problema deponovanja komunalnog gradskog otpada, ali problem ni nakon toga nije riješen.

Umjesto da Grad kao većinski vlasnik stare deponije "Uborak" otkupi dionice od malih dioničara, a zatim novac od Svjetske banke uloži u njeno proširenje, kako je prvobitno i bio plan, lokalne vlasti su, objašnjavaju mostarski ekolozi, osnovale potpuno novo društvo JP "Deponija", tik uz staru deponiju "Uborak", u koju su ubrizgale 13 mil KM kredita i grantova Svjetske banke, ali koja ni do danas nije legalizovana i praktično radi bez dozvola.

- Ta deponija sada je ekološka bomba za naš grad – upozoravaju ekolozi, koji do danas nisu uspjeli natjerati mostarske vlasti da riješe ovaj problem.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.