NavMenu

Zaplijenjen piratski sofver u vrijednosti većoj od 500 mil USD

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 25.07.2007. 09:23
Komentari
Podeli

Piratski sofver u vrijednosti većoj od 500 miliona dolara, uključujući falsifikovane proizvode "Microsofta" i "Symanteca", zaplijenjen je u dugotrajnoj zajedničkoj akciji kineske policije i američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), saopštili su juče zvaničnici dvije države.

Operacija je počela 2005. godine i dovela do 25 hapšenja i razbijanja nekoliko piratskih lanaca u Kini koji su proizvodili i prodavali lažni softver širom svijeta, većinom u SAD.

"Saradnja SAD i Kine je važna. Ali, treba da pređemo još dug put", rekao je Stiven Henderšot, pravni ataše FBI u Pekingu.

Rašireno kršenje prava intelektualne svojine u nizu industrija, uključujući softver, muziku, filmove i modu, je jedan od osnovnih izvora sukoba Kine i njenih najvećih trgovinskih partnera, SAD i EU.

U kinesko-američkoj akciji, za koju zvaničnici kažu da je saradnički napor bez presedana, zaplijenjeno je više od 290.000 falsifikovanih CD-ova, rastureno šest proizvodnih i distributivnih centara, oduzeto je 47.000 falsifikovanih CD-ova "Microsofta", kao i oprema za proizvodnju kompjuterskog sofvera "Symanteca".

FBI procjenjuje prodajnu vrijednost zaplijenjenog softvera na više od 500 miliona dolara, što za piratsku industriju Kine znači gubitak od deset odsto u produkciji za 2006. godinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.