NavMenu

Ušteda energije od podruma do krova - Austrijska grupacija "Austrotherm" najveći proizvođač izolacionih materijala od EPS-a u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.06.2015. 12:32
Komentari
Podeli
Pionir na području izolacije u Austriji, kompanija "Austrotherm", od 2007. godine posluje i u BiH, preko dvije fabrike u Bihaću i Šamcu. Kompanija je postala poznata i priznata u mnogim zemljama Evrope, a u nekim jedan od vodećih proizvođača izolacionih materijala od EPS-a i XPS-a, fasadnih profila, te ploča za unutrašnju i sanitarnu gradnju.

Od kada je otvorena fabrika EPS-a (stiropora) u Bihaću, "Austrotherm BH" bilježi konstantan rast proizvodnje i prodaje robe, kako na domaćem, tako i na izvoznim tržištima kao što su Hrvatska i Slovenija.

- Generalno smo zadovoljni poslovanjem. Ova godina je, do sada, pokazala jako dobre rezultate, za šta su zaslužni naši uposlenici koji se trude da izađu u susret svim klijentima. Naravno, uvijek ima prostora za dodatna poboljšanja, naročito ona koja se tiču veće podrške države i njenih institucija, a u cilju zaštite od nelojalne konkurencije i stimulisanja domaće proizvodnje – kaže za portal "eKapija.com" Denis Malagić, iz odjela tehničke podrške i marketinga u bihaćkoj firmi "Austrotherm BH".

Danas, kažu, posjeduju najveći proizvodni kapacitet termoizolacionih materijala na bazi EPS-a u BiH.

- Od početka poslovanja u BiH, konstatno radimo na poboljšanju kvaliteta proizvoda, odnosa sa kupcima, kao i kompletne podrške i logistike koja je ključna za dobar odnos sa klijentima. Upravo nas kvalitet izrade materijala i dobra logistika izdvajaju od konkurencije. Osim toga, najveći smo proizvođač ove vrste materijala u BiH – priča Malagić.

"Austrotherm" nudi rješenje za svako područje na objektu kao što su temelji, podrumi i vanjski podrumski zidovi, sokle, fasade, unutrašnji dijelovi objekta, međuspratne ploče i zidovi, ravni i kosi krovovi, te rješenja u izolaciji protiv udarne buke i sprečavanju nastajanja toplinskih mostova. Krajnji rezultat primjene proizvoda su smanjenje troškova grijanja i hlađenja, ugodna klima u stambenim i poslovnim objektima i zaštita životne sredine.

Domaća proizvodnja toplotne izolacije prema austrijskoj tehnologiji ide i na tržište regiona. Drugo tržište, kaže Malagić, nameće i drugačije standarde.

- U regionu nije toliko izražena razlika u svijesti u primjeni termoizolacionih materijala, ali je prisutna upravo ona razlika koja se tiče pravilnika i zakonske regulative. Ona nameće određene standarde koji se moraju ispoštovati pri gradnji novih objekata ili sanaciji postojećih. Ta "pravila" definišu sve detalje pri gradnji, pa je recimo primjetna razlika u nešto većim debljinama koje se ugrađuju na privatnim objektima u Hrvatskoj, u odnosu na one koji se grade u BiH.

Najveća potražnja u kompaniji "Austrotherm BH" vlada za materijalima koji se koriste za izolaciju fasada objekata.

- To je prilično logična situacija s obzirom na to da fasada objekta u prosjeku čini najveću negrijanu površinu, pa su i gubici na tom dijelu objekta najveći. Osim toga, veliki broj objekata koji su već ranije izgrađeni, nemaju završene fasade, a to čini veliki problem po pitanju utroška energenata koji se koriste za zagrijavanje ili hlađenje istih, kao i zaštite životne sredine generalno - kaže Malagić i dodaje da su njihovi proizvodi podjednako traženi u gradnji stambenih i poslovnih objekata.

Opet, to što u BiH imamo veliki broj nedovršenih privatnih stambenih objekata, predstavlja veliki potencijal za sve proizvođače ovih vrsta materijala, smatra naš sagovornik.


Iako je sigurno da se investicija u termoizolacione materijala isplati, Malagić kaže da teško precizirati tačan period.

(Foto: Shutterstock.com)
- Tačan proračun isplativosti zavisi od brojnih parametara (veličine objekta, broja otvora, vrata, prozora, pozicije objekta, dispozicije prostorija u njemu itd..). Svaki proračun tog tipa morao bi da se radi zasebno. Opet, u većini slučajeva povrat uloženog novca se može očekivati nakon 6-7 godina, ako je izolovanje objekta urađeno kvalitetno i po pravilima struke.

S obzirom na to da će narednih godina za investitore u BiH biti obavezan energetski pasoš kako bi se dobila dozvola, u kompaniji "Austrotherm BH" u tome vide dodatni "vjetar u leđa".

- Ljudi su već osjetili beneficije ugradnje termoizolacije na objektu, i svijest o njenom pozitivnom uticaju je sve više prisutna, ali je neophodno da se neke stvari definišu kroz pravilnike i zakone, kao i da budu kontrolisane od nadležnih institucija, kako bi se stimulisala kvalitetnija gradnja. Pravilnici tog tipa mogu samo pozitivno da utiču na širu populaciju i zaštitu okruženja u kome živimo - priča Malagić.

U bihaćkoj kompaniji navode da nemaju u planu proširenje kapaciteta, jer dvije fabrike u BiH potpuno zadovoljavaju potrebe tržišta.

- Cilj nam je da, kao i do sada, nastavimo dobru i kvalitetnu poslovnu politiku, zdravu i korektnu saradnju sa postojećim klijentima, kao i upoznavanje novih kvalitetnih saradnika. Sve to uz održavanje dobrog kvaliteta robe i usluge - navodi sagovornik "eKapije".

Zasada se, kažu, u odnosu prema poslu i klijentima drže poslovice: "Što je dobro, ne treba ga mijenjati".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.