Izvor: eKapija | Četvrtak, 25.06.2015.| 12:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prerada ljekovitog bilja, gliva i jagodičastog voća u Bihaću porasla 100% za dvije godine

Gradska uprava Bihaća u posljednje dvije godine za razvoj poljoprivredne proizvodnje izdvojila je više od 1,6 mil KM zahvaljujući kojoj je povećana poljoprivredna proizvodnja u svim oblastima. Jedna od njih je i sakupljanje i prerada ljekovitog i aromatičnog bilja, gljiva i jagodičastog voća koje je u posljednje dvije godine povećano za 100% u odnosu na raniji period, saopšteno je na sajtu grada.

Tim povodom Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, posjetio je danas u Spahićima i Srbljanima Fahira Alibabića i Nihada i Mirhada Hodžića, vlasnike poljoprivrednih obrta "Orhideja" i "Amanita". Riječ je o obrtima koji se bave uzgojem i sakupljanjem ljekovitog bilja i gljiva, a u toku jedne sezone prikupe značajne količine suhog bilja kojeg plasiraju u zemlje Evropske unije i na domaće tržište.

- Grad Bihać konkretno je pomogao ovakvim i sličnim obrtima regresiranjem kamata na kredite, a tokođer sufinanciramo u iznosu od 50% doprinose za prijavljene osobe u obrtu i to je konkretna pomoć našim poljoprivrednicima. Ovo su vrijedni ljudi zahvaljujući kojima nekoliko stotina kooperanata i mještana Grmuško-srbljanskog platoa danas prehranjuje svoje porodice i zbog toga konkretna podrška grada Bihaća neće izostati i u narednom periodu - kazao je gradonačelnik Galijašević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.