NavMenu

Žene sve više vole video igre

Izvor: Fena Utorak, 24.07.2007. 15:28
Komentari
Podeli

Tradicionalno lice video igara mijenja se. U pokušaju privlačenja više korisnika, neki od glavnih proizvođača igara dodaju nove sadržaje, nove boje i nove stavove koji će biti privlačni ženama.

Apetit za visokooktansku akciju i munjevite pokrete uvijek će biti prisutan u video igrama, ali njihovi kreatori kažu da testosteronski korisnici nisu jedina populacija koja se voli igrati. Potaknuta uspjehom novih igraćih platformi, ova industrija, vrijedna 30 milijardi dolara godišnje, svoju pažnju usmjerava na ljepši spol, prenosi Glas Amerike.

Najnovija reklamna kampanja Nintenda prikazuje holivudsku zvijezdu Nicole Kidman kako igra novu igru te kompanije "Brain Training Game".

Stručnjaci kažu da se takve igre dopadaju ženama kojima su draže društveno angažiranije teme, kaže Sharon Knight, iz kompanije Electronic Arts.

"Mislim da su žene potencijalno više zainteresovane za društvene teme, za chat, za igre koje se fokusiraju na odnose među likovima, nego za `pucačinu` iz prvog lica," kaže Knight.

Preokret prema "ležernijim" igrama, kako ih se naziva, očigledan je na policama trgovina s video igrama. Među popularnim naslovima je Nintendogs, koji od igrača traži da se skrbi za virtuelnog ljubimca. Popularne su i napravice koje se priključuju na igraću konzolu, kao što je Wiijeva daska za balansiranje, koja korisniku pruža mogućnost igranja fitness igara.

Na žene već otpada većina kupovina za kuću pa je, kako kaže Simon Sofe, iz kompanije Game, bilo samo pitanje vremena kada će se marketing video igara okrenuti prema glavnim kupcima u porodici.

"U posljednjih nekoliko godina, na tržištu se pojavilo daleko više igara koje se prvenstveno dopadaju ženama. Takve igre su više orijentisane na muziku, na ples, dok bi tradicionalno bilo više fokusiranja na sport, akciju, vožnju, pucnjavu i avanturističke igre," kaže Sofe.

Pojavilo se i daleko više roze boje. Za dizajnere softvera, svijet igara postaje samo sve veći i veći. Konzole nove generacije, posebice Nintendo Wii, pružaju mogućnost širenja video igara u demografske segmente koji su ranije bili zanemarivani.

Kako ističe Sharon Knight ovo je vrijeme za angažovanje čitavih porodica u video igrama, koje upravo zato i postaju društvenije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.