NavMenu

APUS: Neophodna premija za pšenicu 10 feninga

Izvor: RTRS Srijeda, 24.06.2015. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Asocijacija udruženja poljoprivrednika Semberije predložila je danas da subvencija Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske za pšenicu ove godine bude 10 feninga po kilogramu.

Prema riječima Riste Arsenovića, predsjednika Udruženja ratara i povrtara Republike Srpske "Farmer" Bijeljina, koje je članica Asocijacije, proizvodnja pšenice ove godine je u padu u odnosu na prethodne godine i to se ne može pripisati prošlogodišnjim poplavama.

- Da bismo spasili prioizvodnju strnih žita u narednim godinama predlažemo niz mjera, ali da, prije svega, ove godine premija za pšenicu bude 10 feninga po kilogramu pšenice - rekao je Arsenović.

On je od resornog ministarstva zatražio da uključi sve službe koje bi propagirale značaj strnih žita u razvoju poljoprivrede Republike Srpske kao strateškog poljoprivrednog proizvoda.

- Nedostatak finansijskih sredstava kao i niske subvencije razlog su smanjenja površina pod pšenicom i strnim žitima, koje je evidentno - rekao je Arsenović.

U APUS-u podsjećaju da resorno ministarstvo svoju petogodišnju strategiju bazira na dvije osnovne grane poljoprivrede - mlijeku i pšenici.


- U ovoj godini, međutim, imamo drastičan pad proizvodnje pšenice sa 40.000 hektara prošle godine na 25.000 hektara ove godine pa postavljamo pitanje koji su to razlozi za pad zasijanih usjeva strnih žita od čak 30 odsto - naveo je Arsenović.

U APUS-u ocjenjuju da resorno ministarstvo još od 2012. godina ne vodi dobru strategiju u proizvodnji strnih žita, da su male subvencije, a obimna papirologija da bi se dokazalo da je poljoprivrednik sijao strna žita...

- Svoje nezadovoljstvo o ovome uputićemo već danas Ministarstvu - naveli su predstavnici APUS-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.