Izvor: biznis.ba | Srijeda, 24.06.2015.| 12:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Mostove gradi ekonomija" - Peta konferencija "Biznis plusa" 3. jula u Mostaru

Mostar
Peta konferencija Regionalnog poslovnog kluba "Biznis plus" biće održana 3. jula 2015. godine u hotelu "Mostar". Tako će se, nakon Zagreba, Budve, Sarajeva i Beograda, kompanije i mediji iz zemalja regije okupiti u Mostaru.

Moto ove konferencije je "Mostove gradi ekonomija", a simbolika je upravo to što se održava u Mostaru i to na isti dan kada UNICEF obolježava godišnjicu obnove Starog mosta.

Teme konferecije su, između ostalog, barijere u poslovanju. Razgovaraće se i o tome šta to jugoistok Evrope može da ponudi, te će biti predstavljeni pozitivni primjeri, kao i bonitetno izvrsne firme, i takvih imamo, ali se očigledno malo zna za njih. Poslovno povezivanje prati čitavu konferenciju, a za članove "Biznis plusa" je obezbijeđeno i da bolje predstave sebe i svoje proizvode, odnosno da se obave čak i degustacije proizvoda.

- Pozivamo sve firme da nam se opridruže i postanu članovi, jer u narednom periodu, s obzirom na to da je sada sjedište u Sarajevu, a do 1. maja je bilo u Ljubljani, želimo da intenziviramo aktivnosti ne samo poslovnog povezivanja nego i rješavanja problema privrednika zajedno sa vlastima. Isto tako, želimo da ukažemo na moguća rješenja, za ono što promakne našim vlastima dok se bave politikom, a ne privredom, da im ponudimo rješenja. Efekti konferencija "Biznis plusa" već postoje, već se dešavaju poslovna spajanja, naši članovi su zahvalni na tome i smatraju da BP treba podržati - kazala je direktorica "Biznis plusa" Svetlana Cenić.

Što se tiče učesnika, privrednicima će se obratiti član Predsjedništva BiH Dragan Čović, a u poslijepodnevnim časovima na konfereciju će doći i predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić. S obzirom na to da konferenciju po tradiciji otvara premijer države u kojoj se održava, ovoga puta će tu čast imati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. U radnom dijelu konferencije, između ostalih, učestvovaće Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Željko Sertić, ministar privrede Srbije, koji je poslao pismo privrednicima u kojem ih poziva da se odazovu na konferenciju Biznis plusa, čime su na neki način on, ali i Ministarstvo privrede, postali pokrovitelji 5. konferencije "Biznis plusa". Učešće su također najavili ambasadori Njemačke i Velike Britanije u BiH, kao više od 150 privrednika.

Prošle godine, u prvoj godini rada Regionalnog poslovnog kluba "Biznis plus", koji u ovom trenutku broji više od 130 članova, uspješno su organizirane regionalne poslovne konferencije u Zagrebu, Budvi i Sarajevu.

Na spomenutim konferencijama okupljeno je više od 500 sudionika, pretežno direktora i članova uprava kompanija iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske, te urednike, direktore i novinare partnerskih, ali i drugih medija iz regije. "Biznis plus" je projekat koji su pokrenuli partnerski mediji iz šest zemalja regije: "Oslobođenje" (BiH), "Vijesti" (Crna Gora), "Novi magazin" (Srbija), "Kapital" (Makedonija), "Privredni vjesnik" (Hrvatska) i "Finance" (Slovenija).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.