NavMenu

Crnogorski pasoš uskoro na prodaju - Vlada želi da privuče investitore iz cijelog svijeta

Izvor: B92 Utorak, 23.06.2015. 09:38
Komentari
Podeli
Vlada Crne Gore priprema projekat ekonomskog državljanstva radi privlačenja investitora koji bi uložili novac prije svega u sjeverni region, ali još nije preciziran datum njegovog početka, potvrđeno je indirektno iz Vlade.

Ideju o dobijanju "ekonomskog pasoša" podržavaju i Savjet stranih investitora i Privredna komora. Smatraju da će to donijeti nove strane investicije, ali da prethodno treba jasno definisati kriterijume po kojima se daje takvo državljanstvo.

U Ministarstvu turizma i održivog razvoja "Vijestima" su kazali da je ekonomsko državljanstvo značajno sa više aspekata, ali da još nije preciziran datum kada će se krenuti sa projektom.

- U privrednim sektorima smatraju da bi ta inicijativa podstakla regionalni razvoj (posebno sjever), zatim razvoj infrastrukture, uvoz novih tehnologija i razvoj visokokvalitetnih nekretnina i turizma. Projekat bi mogao poboljšati konkurentnost i priliv kapitala iz cijelog svijeta u Crnu Goru, i otvoriti mogućnost za nove investicije koje kreiraju nova radna mjesta - saopšteno je iz Ministarstva turizma.

Objašnjavaju da je u utvrđivanju uslova pod kojima bi se dobilo ekonomsko državljanstvo cilj da se uvede najbolja evropska praksa koja je pokazala da se ti projekti najbolje ostvaruju putem javno objavljenih tendera za prijedlog koncepta programa.

- Vjerujemo da bi prijedlog koncepta programa za Crnu Goru trebalo da bude zasnovan prvenstveno na razvoju sjeverne regije. Ako bi se realizovao, program bi započeo objavom javnog, međunarodnog tendera za konsultanta za izradu koncepta programa, kojim bi se tražilo iskustvo i rezultati na sličnim projektima. Pozitivna praksa ukazuje da takve projekte u zemljama vode posebno formirana nacionalna tijela - saopšteno je "Vijestima" u resoru kojim rukovodi ministar Branimir Gvozdenović.


Vlada je 2010. godine pokrenula program ekonomskog državljanstva kojim je predvidela da pasoš ponudi svima koji investiraju minimalno pola miliona evra od kojih bi se deo uplatio direktno u budžet. Od toga je odustala na zahtjev Evropske unije. Taj koncept osmislio je švajcarski advokat Kristijan Kalin koji je detalje objavio na svom portalu navodeći da su za program zaiteresovane Crna Gora, Slovenija, Hrvatska i Albanija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.