NavMenu

Neophodno proširenje distributivne mreže u bijeljinskoj "Gradskoj toplani"

Izvor: eKapija Nedjelja, 21.06.2015. 11:28
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
S obzirom na to da je u budžetu grada Bijeljina za 2015. godinu ukinuta subvencija za "Gradsku toplanu", u ovoj godini je neophodno proširenje distributivne mreže i povećanje broja korisnika usluge grijanja, jer bez povećanja prihoda likvidnost preduzeća neće biti održiva, upozoravaju iz ovog preduzeća, prenosi "Pan radio".

Iz Toplane ističu i da se planiranim proširenjem distributivne mreže do najužeg centra stvara mogućnost gašenja individualnih kotlarnica na užem gradskom dijelu, što bi doprinijelo smanjenju zagađenosti vazduha u sezoni grijanja.

U Informaciji o planu rada za 2015, koja će biti razmatrana na sljedećoj sjednici gradske Skupštine, ukazuje se da postojeći kapaciteti izvora toplote i distributivne mreže na pojedinim dijelovima, zbog starosti, ne garantuju kvalitet i kontinuitet grijanja korisnika.

To dovodi u pitanje funkcionisanje sistema tokom sezone grijanja, jer su mogući veći kvarovi na toplovodnoj mreži, pa bi veliki dio korisnika mogao ostati bez grijanja duži period, a kvarovi na vitalnim dijelovima kotlova uzrokovali bi trajni prekid grijanja za sve korisnike.

Sistem daljinskog grijanja u gradu već 20-ak godina zaostaje i ne prati intenzivni razvoj Bijeljine i potreba za toplotnom energijom namijenjenom zagrijavanju stambenog i poslovnog prostora, ukazuje se u Informaciji.

Navodi se i da je Grad Bijeljina, kao stoodstotni vlasnik "Toplane", radi rješavanja sistema daljinskog grijanja u gradu i njegovog planskog razvoja izradio Studiju toplifikacije, što će umnogome za period 2015-2030. opredijeliti strategiju razvoja toplifikacije grada u narednih 15 godina, a time i sudbinu "Toplane" i njene razvojne planove.

Ipak, ističu u "Gradskoj toplani", do početka realizacije ovog posla očigledno je da će "Toplana" i u 2015. godini za pružanje usluga isključivo zavisiti od postojećeg kapaciteta izvora toplotne energije - dva kotla.

S obzirom na to da je grad budžetom za 2015. godinu planirao određena sredstva za nastavak realizacije projekta toplifikacije centra grada, neophodno je da "Toplana", kao jedan od nosilaca realizacije tog projekta, preduzme sve potrebne aktivnosti da bi tim sredstvima dovršila izgradnju kraka toplovoda-vrelovoda, čime bi se do oktobra omogućilo priključenje novih korisnika.

- Na ovaj način stvara se mogućnost povećanja prihoda "Toplane", što bi doprinijelo daljoj finansijskoj stabilizaciji i poboljšanju poslovanja ovog javnog preduzeća - navode iz "Gradske toplane", prenosi "Pan radio".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.