NavMenu

Evropske željeznice se ujedinjuju

Izvor: Beta Subota, 20.06.2015. 13:42
Komentari
Podeli
Evropska unija će 24. juna početi proceduru za ujedinjenje željeznica zemalja EU u jedinstven sistem, objavljeno je na specijalizovanom međunarodnom sajtu "Reilvej gazet".

Utvrđeni su konačni nacrti tri propisa tehničkog dijela Četvrtog željezničkog paketa Evropske komisije, a predsjedavajuća EU, Litvanija, predstaviće nacrt tri propisa zemljama-članicama u srijedu u Briselu, na sastanku Komiteta stalnih predstavnika. Zatim će nacrti biti upućeni Savjetu EU (samitu), na odobravanje, poslije čega slijedi glasanje o njima u Evropskom parlamentu.

Time se cjelovito uređuje bezbjednost i "inter-operabilnost" željeznica zemalja EU da bi se uklonile razlike u njihovim tehničkim standardima, čime će se skratiti vrijeme i cijena prevoza, a ujednačiti standardi za poslovanje željezničkih preduzeća, i za lokomotive i vagone u evropskoj željezničkoj mreži.

Novina je i to što će Evropska železnička agencija (European Railway Agency, ERA) postati "jedini šalter" EU za sve sertifikate o bezbjednosti i odobravanju upotrebe lokomotiva i vagona u međunarodnom saobraćaju.

Za domaći saobraćaj, željeznička preduzeća i proizvođači šinskih vozila moći će da biraju da li će sertifikate tražiti od ERA, ili od svojih, domaćih vlasti.

Zvaničnici Evropskog parlamenta angažovani u tim pregovorima, vrše pritisak za što brži prelazak u novi režim, te je usaglašeno da on stupi na snagu tri godine po donošenju tri nova propisa, uz mogućnost produženja tog roka za pojedine zemlje ukoliko to bude nužno iz tehničkih razloga. U pregovorima je usaglašeno i dalje usklađivanje tehničkih standarda evropskih željeznica.


Predsjednik Odbora Evropskog parlamenta za transport i turizam, Majkl Kramer (Michael Cramer) je izjavio da donošenje tri zajednička propisa "može biti prodor ka jedinstvenom evropskom željezničkom prostoru", jer "uspjeli smo da prevaziđemo domaće procedure željeznica zemalja-članica i da utvrdimo sve-evropska pravila koja će doprinijeti da vozovi budu jeftiniji, a bezbjedniji".

Uporedo se radi na političkom dijelu tog Četvrtog željezničkog paketa Evropske komisije i na djelu o otvaranju tržišta zemalja-članica, o čemu se Evropski parlament izjasnio još februara 2014. godine. Luksemburg koji će predsjedavati EU od 1. jula, saopštio je da namjerava da Savjet EU (samit) te stavove potvrdi oktobra ove godine što je želja i Evropske komisije, preijnelo je na Fejsbuku Udruženje ljubitelja željeznice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.