NavMenu

Kroz akcione projekte u RS zaposleno više od 11.000 ljudi

Izvor: Nezavisne novine Subota, 20.06.2015. 13:34
Komentari
Podeli

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, rekao je u petak da je u periodu od 2011. do prošle godine u akcione projekte zapošljavanja ukupno utrošeno oko 45,5 mil KM, na osnovu kojih je zaposleno 11.230 ljudi.

Resorni ministar istakao je da je u RS evidentan trend smanjenja broja nezaposlenih lica.

Argumentovao je to podacima da je u januaru prošle godine na evidenciji nezaposlenih u RS bilo 150.193 lica, krajem decembra 2014. godine 142.670, dok je u maju ove godine bilo 139.677 nezaposlenih.

- Bez ozbiljnih privrednih investiranja, jakih stranih i domaćih investicija u realni sektor neće biti značajnijeg zapošljavanja - istakao je Savanović.

Dodao je da će Vlada RS nastaviti s Akcionim planom zapošljavanja, jer se ovaj plan pokazao opravdanim i humanim.

Savanović je rekao da je stopa nezaposlenosti u RS, BiH i u regionu velika, da je u 2014. godini u RS bila 25,7%, ali da ohrabruje da se trend nezaposlenosti smanjuje u odnosu na 2012. i 2013. godinu.

Resorni ministar istakao je i da pokazatelji MMF-a potvrđuju da stopa nezaposlenosti u BiH opada, za razliku od Srbije i Hrvatske, gdje postoji porast stope nezaposlenosti.

Mira Vasić, pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje RS, rekla je da je resorno ministarstvo u početnoj fazi izrade nove strategije zapošljavanja za period od 2016. do 2020. godine.

Ona je navela da su pozvane sve strukture i socijalni partneri da se pokuša uraditi neki drugi koncept kako bi se "aktiviralo" 139.677 lica koja su nezaposlena - da se motivišu kroz određene obuke za samozapošljavanje.

Podsjetimo, Vlada RS usvojila je u četvrtak informaciju o realizaciji Strategije zapošljavanja RS 2011 - 2015. godine i ona će biti upućena Narodnoj skupštini RS na razmatranje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.