NavMenu

KREŠIĆ: Plaćamo najveće naknade za korišćenje voda

Izvor: biznis.ba Nedjelja, 21.06.2015. 20:15
Komentari
Podeli

Nikola KrešićNikola Krešić
Naknade za korišćenje voda za proizvodnju električne energije kod nas su najveće, ne samo u regiji već u čitavom svijetu, kazao je generalni direktor "Elektroprivrede HZ HB" Nikola Krešić, te naglasio da je, kada se zbroje sve naknade u 2013. godini, to poduzeće isplatilo oko 35 mil KM raznih naknada, a svih poreza i doprinosa 27.072.800 KM.

U 2014. godini plaćeno je 31 mil KM naknada, a poreza i doprinosa 27.280.500 KM, rečeno je u petak na konferenciji za novinare koja je održana povodom povlačenja Zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o vodama HNŽ-a pred Ustavnim sudom FBiH, a koje je zatražio federalni premijer Fadil Novalić.

- Od 2010. godine općinama je uplaćeno oko 115 mil KM, koliko je iznosila ukupna investicija u HE "Mostarsko blato", a ukupno je uplaćeno 135 mil KM naknada u tom periodu. Tako je primjerice samo u 2013. godini općinama uplaćeno 24.086.100 KM, a u 2014. godini 17.558.100 KM - kazao je Krešić, postavljajući pitanje u što se troše ova ne tako mala sredstva.

Krešić je naglasio kako pojedine općine uvode tzv. "komunalne naknade" na dalekovode po metru, podzemne i nadzemne vodove i na ostale objekte i ta cifra je oko 5 mil KM godišnje, u ovisnosti koliko sredstava nedostaje u proračunu pojedine općine, kazao je Krešić.

Primjerice radi u Hrvatskoj se plaćaju samo dvije nakade. Tako da je naknada za korištenje voda za električnu energiju koju plaća "Elektroprivreda HZ HB" veća čak tri puta od naknade koju plaćaju hidroelektrane u Hrvatskoj.

Inače, sve općine na čijem se području nalaze hidroakumulacije, podnijele su tužbe protiv "Elektroprivrede HZ HB" u iznosu od 38.667.623 KM.

- Što na kraju zaključiti, već da oni koji donose zakone po ovoj problematici, a i načelnici općina na čijem se području nalaze hidroakumulacije podnošenjem tužbi imaju za cilj doslovno uništenje JP EP HZ HB - naglasio je Krešić.

Istaknuo je i kako je točna priča da se u ovoj zemlji ništa ne isplati proizvoditi.

- Izgleda da je isplativije kupovati električnu energiju na tržištu i prodavati, nego proizvoditi u vlastitim hidroelektranama, a neke su u pogonu više od 60 godina. Što će se tek dogoditi ako dođe do pravog otvaranja tržišta električne energije u BiH? Uz ovolike parafiskalne namete nemoguće je biti konkurentan na tržištu - istaknuo je generalni direktor "Elektroprivrede HZ HB".

(Foto: Ephzhb.ba)
Ustvrdio je kako se zalaže za uvođenjem bar malo reda u ovu oblast te da se ne treba dopustiti uvođenje kojekakvih naknada.

Smatra da bi onda bilo bolje da se bar propiše da se ove naknade koriste za investiranje u infrastrukturne projekte na njihovom području.

Dodao je kako bi se svođenjem ovih naknada u realne okvire stvorio prostor za rasterećenje elektroprivreda, a time i rasterećenje ostalog gospodarstva i svih onih koji električnu energiju koriste u svojim svakodnevnim aktivnostima.

Što se tiče poslovanja "Elektroprivrede HZ HB", Krešić je istaknuo kako to poduzeće redovito izmiruje sve svoje obveze.

Za samo tri mjeseca ove godine dobit te tvrtke iznosila je oko 40 mil KM i takav trend pozitivnog poslovanje se nastavlja, kazao je on, naglasivši pritom kako je likvidnost tog poduzeća na zavidnoj razini.

- Imamo na računu nekoliko desetka milijuna maraka, a da nam "Aluminij" s plaćanjem kasni samo tri mjeseca na računu bismo imali više od 100 mil KM - istaknuo je on.

Također, smatra kako Vlada ne treba upravljati javnim poduzećima, već uprave, te da je način izbora uprava i nadzornih odbora propisan zakonom. Misli, pak, da je politički pritisak na njega i upravu vršen upravo iz tog razloga zato što je on uvijek nastojao da uprava poduzećem.

Što s tiče skorašnjeg održavanja skupštine tog poduzeća, na pitanje postoji li mogućnost da on bude smijenjen prije isteka mandata, Krešić je kazao kako od početka njegovog mandata "nema onog tko njega i upravu nije smjenjivao".

- Vjerojatno imaju načina da nas smijene, no mi ćemo naravno svoja prava tražiti zakonskim putem - ustvrdio je.

Što se tiče "Aluminija", generalni direktor "Elektroprivrede HZ HB" ističe kako "Aluminij" prema tom poduzeću "samo malo kasni s redovitim računima".

- Moje osobno mišljenje je da "Aluminij" ima šansu preživjeti - naglasio je on ustvrdivši kako je s novom upravom "Aluminij" uspostavio normalne i korektne odnose.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.