NavMenu

Federalna Vlada BiH prodaje BH Telecom i Eronet?

Izvor: bljesak.info Ponedjeljak, 23.07.2007. 14:33
Komentari
Podeli

Vlada Federacije BiH donijela je odluku o prodaji dva telekom operatera koja se temelji na prilično snažnim ekonomskim argumentima.

Naime, ukupni neto profit dva federalna telekom operatera godišnje iznosi oko 200 miliona KM, ali približno toliko novca Vlada Federacije BiH bi ubirala i od eksploatacije federalnog dijela autoceste. Prodajom dva telekom operatera, Vlada FBiH ne bi ostala bez dosadašnjih prihoda, samo bi njihov izvor bio premješten - iz telekoma u cestarinu. Osim toga, ubrzana izgradnja autoceste snažno bi potaknula razvoj građevinarstva te industrije građevinskog materijala, a povoljno bi uticala na čitav niz drugih industrijskih grana, osobito turizma, prometa itd.

Osim toga, postoje neki i sasvim specifični telekomunikacijski razlozi zbog kojih se privatizacija BH Telecoma i Eroneta ne bi smjela dalje odlagati. Nakon liberalizacije tržišta i pojave novih tehnoloških rješenja koja nude privatni, alternativni telekom-operateri (primjerice, komunikacija preko interneta) sasvim je jasno da je zlatna era telekom operatera nepovratno prošla i da se taj biznis nalazi na silaznoj putanji.

Sve stručne analize govore da je tržišna vrijednost BH Telecoma i Eroneta danas puno veća nego što će biti za pet ili deset godina kada će tržišna konkurencija neminovno dovesti do znatnog obaranja cijena telekom usluga zbog čega će i profiti operatera biti osjetno manji. Prema gruboj procjeni, tržišna vrijednost dva federalna telekom operatera trenutno iznosi najmanje 4 a najviše 5 milijardi KM, a približno toliko procjenjuje se i vrijednost radova na federalnom dijelu autoceste 5c.

Vlada Federacije BiH priprema poseban zakon kojim će se precizirati najvažniji elementi privatizacije dva telekoma čija će se prva verzija pojaviti na prvom jesenjem zasjedanju federalnog parlamenta. Prema utvrđenoj dinamici, svi formalni uvjeti za privatizaciju dva telekoma (izbor konsultanta, raspisivanje tendera) bit će ispunjeni do kraja 2007. godine a novi vlasnik BH Telecoma i Eroneta trebao bi biti poznat najkasnije u martu 2008. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.