NavMenu

TRNINIĆ: Izgradićemo autoput do Mliništa

Izvor: Nezavisne novine Petak, 19.06.2015. 12:07
Komentari
Podeli
Neđo Trninić (Foto: vladars.net)Neđo Trninić
Kineska kompanija "Sinohydro" do kraja mjeseca trebalo bi da aplicira prema kineskoj Eksim banci za kredit kojim bi bio građen autoput od Banja Luke do Mliništa.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, nakon povratka iz Kine kaže da će ovaj put sigurno biti izgrađen.

Na opasku da su ljudi i javnost u RS skeptični prema tom projektu, Trninić odvraća da su bili skeptični i za druge projekte koji su ipak na kraju izgrađeni ili koji se završavaju.

Kineska kompanija je, kako je pojasnio, u završnoj fazi studije i ispitivanja terena, na osnovu kojeg će znati tačan iznos potreban za finansiranje tog puta.

- Okvirno vrijednost prve faze je oko 600 mil EUR, a planirano je da RS uzme učešće od 15% plus eksproprijacija zemljišta. Na sastanku su zvaničnici Eksim banke izrazili spremnost da finansiraju taj projekat, a i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović dao je podršku tome, potvrđujući da i BiH smatra da je to prioritet i u tom smislu je i podrška, jer je ovo isključivo projekat RS - rekao je Trninić.

Na pitanje kada bi se konkretno moglo očekivati da počnu radovi na toj dionici, ministar je rekao da u ovoj godini sigurno ne, ali da će u svakom slučaju početi jer je ostalo da se riješe još neki tehnički problemi.

- Kod Kineza uslov za dobijanje kredita je potpisan ugovor, a kod nas je dobijanje kredita uslov za potpisivanje ugovora. To su razlike u procedurama, ali našli smo prihvatljivo rješenje tako da će vjerovatno doći do potpisivanja ugovora u kojem će stavka biti da će on biti na snazi tek kada se odobri kredit - rekao je Trninić.


Autoput od Banja Luke preko Mliništa, kroz Federaciju BiH i dalje kroz Hrvatsku, izašao bi pred luku u Splitu i predstavljao bi jednu od najkraćih dionica koje centralnu Evropu povezuju s tom lukom, tako da, uz otpor Hrvatske ovom pravcu, ne treba zanemariti interes kompletne EU za ovaj projekat.

Prva dionica ovog autoputa kroz RS bila bi do puta "avnoja" i njegova dužina je oko 60 kilometara, s tim da odatle do granice s FBiH ima još oko 32 kilometra. Ukupna dionica od Gradiške do Splita je 186 kilometara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.