Izvor: Klix | Četvrtak, 18.06.2015.| 11:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Mostarski skakač" Harisa Begića među najboljim fotografijama "National Geographica"

(Foto: facebook.com)
Fotografija mladog bosanskohercegovačkog fotografa Harisa Begića izabrana je za jednu od najboljih fotografija u selekciji "National Geographica".

"YourShot" je fotografska zajednica "National Geographica" koja fotografima širom svijeta omogućava da aplauduju svoje fotografije, a jedna od njih je bila i fotografija skakača u Mostaru autora Harisa Begića koja je izabrana za fotografiju dana, te će biti printana u "National Geographic" knjizi najboljih radova 2014. godine.

Fotografija, koja je bila i cover na "National Geographic" sektoru duže od mjesec dana, je nastala u Mostaru 2014. godine, na mostarskim skokovima, a na njoj se nalazi Lorens Listo, osmostruki prvak u skokovima na glavu.

Haris Begić rođen je u Holandiji 1995. godine, a kao četverogodišnjak se seli u Sarajevo, gdje završava Prvu gimnaziju, jezički smjer. Trenutno studira na Političkim naukama na Univerzitetu u Sarajevu, smjer Komunikologija (Žurnalistika) u kombinaciji sa fotografijom.

Njegov intenzivni fotografski rad traje tri godine, a počelo je iz zabave kada je završio amaterski kurs fotografije u Centru za multimediju Sarajevo.

Strast prema fotografiji je prerasla u vječnu ljubav.

Prve profesionalne korake je napravio radeći za nekoliko informativnih veb-portala, između ostalog i za portal Klix.ba, nakon čega je postao frilens fotograf, fokusiravši svoj rad na pričanje priča.

Kao frilenser je imao priliku prisustvovati različitim događajima i svoje je fotografije plasirao na nekim od najznačajnijih medija u svijetu. Prisustvovao je velikim protestima u Sarajevu u februaru 2014. godine, gdje je u krugu demonstranata ušao u zgradu Vlade koja je gorila. Na inicijativu "Reutersove" centrale u Sarajevu, njegove su fotografije objavljivane u brojnim svjetskim medijima: "Reuters", "European Press Agency", BBC News, te "The New York Times". Pored toga, njegove tri fotografije su bile izabrane kao fotografije dana "National Geographica".

Dvije godine uzastopno Begićevi radovi su ušli u pedeset najboljih u regiji, a učestvovao je i na konkursu "Fotografija godine Bosne i Hercegovine" međunarodnog karaktera. Na međunarodnom konkursu "Rovinj photodays" je osvojio 5. mjesto.

- Damir Šagolj, šef fotograf u medijskoj kući "Reuters" na dalekom istoku, me je posavjetovao da se posvetim fotografiji kao profesiji. Ron Haviv, šef fotograf u svjetskoj fotografskoj agenciji "VII", Paul Lowe, profesor na Londonskoj fotografskoj akademiji i nekadašnji fotograf agencije "Magnum", te Armin Sailović, proglašeni najbolji fotograf Njemačke 2014. su me ponukali da studiji nastavim u zemlji u kojoj sam se rodio i da svoje obrazovanje proširim i na Art fotografiju - govori Haris Begić za Klix.ba.

Rad Harisa Begića možete pratiti na njegovoj Facebook stranici.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.