Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.06.2015.| 10:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Završen USAID-Sida FIRMA projekat u BiH

Povodom završetka USAID-Sida FIRMA projekta u Bosni i Hercegovini, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH 16. juna 2015. godine su održane panel diskusije na kojima su predstavnici domaćih kompanija, institucija vlasti i međunarodnih organizacija diskutovali o temama "Poslovno okruženje" i "Pristup tržištima", saopćeno je na sajtu VTK BiH.

U fokusu panel diskusija bila su pitanja i preporuke za unapređenje tržišta rada i ukupnog poslovnog okruženja, kao i pitanja unapređenja pristupa tržištima što predstavlja ključni izazov kompanijama u većini privrednih sektora.

Ovom prilikom prisutni su se upoznali i sa inicijativom USAID-Sida FIRMA projekta i VTK BiH vezanom za osnivanje fonda za međunarodne sajmove – "Trade Fair Fund Initiative". Ideja osnivanja fonda je nastala s ciljem kreiranja instrumenta potpore kompanijama u procesu pripreme zajedničkog učešća na sajmovima ili drugim promotivnim događajima na ciljnim tržištima.

U okviru događaja, generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović je predstavnicima USAID-a i Sida-e uručio zahvalnice za uspješnu saradnju i partnerstvo na zajedničkim projektima.

Nakon panela u Komori, u večernjim satima je u sarajevskom Brusa Bezistanu upriličena svečanost koja je okupila donatore projekta, partnere, korisnike, predstavnike privatnog sektora i vlasti. Na svečanosti su predstavljeni projektni rezultati i postignuća te razgovarano i o smjernicama za buduće aktivnosti i intervencije u fokusnim sektorima.

Istaknuto je da je proteklih šest godina realizovano preko 400 projektnih aktivnosti, zahvaljujući kojima je, između ostalog, otvoreno i 2.425 novih radnih mjesta, promovisani su i uvedeni različiti međunarodnih standardi u 225 kompanija bu BiH, a realizovane su posjete i izlaganja industrije i sklopljeni poslovni ugovori na 45 regionalnih i svjetskih sajmova.

Nakon poplava koje su u 2014. pogodile BiH, projekat je svoju djelatnost usmjerio na oporavak kompanija i očuvanje radnih mjesta u osam poplavama ugroženih opština u BiH: Maglaj, Doboj, Doboj Jug, Doboj Istok, Šamac, Gračanica, Domaljevac i Bijeljina. U tom periodu zahvaljujući aktivnostima FIRMA projekta sačuvano je preko 1.500 radnih mjesta.

Inače, USAID-Sida FIRMA projekat su zajednički finansirali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Vlada Švedske, a fokusirao se na tri sektora privrede – drvnu preradu, turizam i metaloprerađivačku industriju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.