Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 23.07.2007.| 09:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Obustavljena pljenidba imovine Krivaje

(Foto: b)

Interresorna komisija Vlade FBiH, formirana nakon podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja u firmi "Krivaja" Zavidovići, uspjela je obustaviti pljenidbu imovine ovog preduzeća i prinudne naplate potraživanja radnika, potvrdio je Enes Ganić, direktor Agencije za privatizaciju FBiH.

Napomenuo je da je prioritetan zadatak Komisije da sačuva imovinu "Krivaje" do sudske odluke o prihvatanju ili odbijanju prijedloga za stečaj, nakon čega će poduzeti daljnje mjere.

"Loptica je na sudu. Bitno je sada vidjeti hoće li sud prihvatiti prijedlog za stečaj. Ako ga ne prihvati, Komisija će odmah izaći s planom mjera za izlazak iz ovakve situacije u "Krivaji". Sud ima 30 dana da donese odluku od momenta kada im je stigao prijedlog za stečaj", kazao je Ganić.

Dodao je da je rano govoriti kakav je plan "da ne bi sudu olakšali posao".

Prijedlog za otvaranje stečaja Općinskom sudu u Zenici podnio je direktor "Krivaje" Jusuf Čahtarević uz obrazloženje da je platežna sposobnost firme dovedena u pitanje, a razlog tome je započeta pljenidba imovine na osnovu izvršnih sudskih presuda za isplatu neisplaćenih plata u vrijednosti od deset miliona KM.

U Općinskom sudu u Zenici, je 27. juna 2007. godine podnesen prijedlog za stečaj, ranije su kazali da je sud pretrpan predmetima, te vjerovatno ni za mjesec dana neće donijeti odluku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.