Izvor: Dnevni avaz | Ponedjeljak, 23.07.2007.| 09:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Premijer FBiH obećao pomoć Livanjskom kantonu

(Foto: b)

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković obećao je finansijsku pomoć Livanjskom kantonu, a iznos će biti utvrđen rebalansom budžeta FBiH za tekuću godinu - saopćeno je iz Vlade Livanjskog kantona.

O teškom stanju u ovom kantonu, u Sarajevu su s Brankovićem razgovarali predsjednik Vlade Livanjskog kantona Nediljko Rimac i kantonalni ministar finansija Anto Krajina. "Vlada FBiH najavila je mogućnost ulaska u upravljačku strukturu Fabrike vunenih tkanina "Livteks", kako bi se tom preduzeću pomoglo da izađe iz krize koja prijeti stečajnim postupkom, a razgovarano je i o mogućnosti ulaska livanjskog Rudnika uglja Tušnica u sastav JP "Elektroprivreda Herceg-Bosne", uz formalnopravni dogovor s "Elektroprivrednom FBiH", kako bi se i to preduzeće spasilo stečaja - navodi se u saopćenju.

Federalni ministar industrije, rudarstva i energetike Vahid Hećo, ministar poljoprivrede Damir Ljubić, te ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević, koji su nedavno posjetili povratničke općine Glamoč i Bosansko Grahovo, usaglasili su se da je Livanjskom kantonu i povratničkim općinama, uključujući i Drvar, potrebna finansijska pomoć Vlade FBiH.

U saopćenju iz Kantonalne vlade ocjenjuje se da Livanjski kanton ima sve uvjete da bude zvanično tretiran kao područje od posebne državne brige, a glavni argumenti su velika površina, slaba naseljenost i katastrofalno stanje u privredi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.