NavMenu

Šteta manja do 80% - Češka donirala žičare za eksploataciju šume u BiH

Izvor: biznis.ba Srijeda, 17.06.2015. 15:54
Komentari
Podeli
Javno preduzeće "Bosanskohercegovačke šume" od juče je bogatije za dvije kompletne žičare s traktorima koje služe za eksploataciju i prikupljanje drveća s teško pristupačnih i nedostupnih terena čime štite i doprinose održivoj obnovi šumskog fonda.

Žičare su donacija Vlade Republike Češke, koja je realizirana u okviru Projekta "Uvođenje sistema šumskih žičara za eksploataciju i prikupljanje drveća u BiH.

Ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik juče je zvanično, na Velikom polju na Igmanu, direktoru JP "Bosanskohercegovačke šume" Ahmedu Sejdiću uručio ključeve radnih mašina. Istakao je da se radi o jednoj od najnaprednijih tehnologija za ovu vrstu djelatnosti.

- Ovo je veoma korisna pomoć koja, osim što olakšava rad, doprinosi obnovi šumskog fonda - istakao je Skalnik dodajući da je za potrebe Projekta osigurano 850.000 KM.

Direktor "Bosanskohercegovačkih šuma" Ahmed Sejdić je naglasio da je ovo veliki trenutak za šumarstvo u BiH. Podsjetio je da je to preduzeće 2011. godine apliciralo za sredstva na poziv Češke razvojne agencije te de je, uz pomoć Ambasade Češke, ove godine ideja realizirana.

- Imamo novi početak, uvođenje tehnologija u oblast šumarstva. Nastojat ćemo da ideju proširimo na područje cijele BiH - naveo je Sejdić.


Najveća prednost eksploatacije šuma korištenjem šumskih žičara je da se reducira čak 80% štete na tlu, stablima i mladoj šumi koja nastaje tradicionalnim načinom eksploatacije.

Zračni transport po žici je jedna od modernih i ekoloških metoda iskorištavanja drva koja, između ostalog, pošteđuje šumsko tlo od komresije i abrazije.

Sastavni dio projekta je i obuka radnika za rad sa žičarama. Prvi dio obuke izvršen je u Češkoj, a drugi dio u šumama Igmana.

Projekt implementira češka kompanija "Geotest" iz Brna u saradnji s firmom "Geotest" iz Sarajeva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.