NavMenu

Uzajamnost o vraćanju PDV-a sa zemljama regiona uslov za veću konkurentnost privrede BiH

Izvor: eKapija Utorak, 16.06.2015. 13:04
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
"Uspostava uzajamnosti o vraćanju PDV-a za pravna lica između svih država regiona" bila je jedna od tema na Samitu ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona, koji je minulog vikenda (12. i 13. jun 2015. godine) održan u Bečićima.

Mirko Vincetić iz kompanije "IMO Junior ", kao predlagač i panelista ove teme govorio je o razlozima zbog kojih nije moguć povrat PDV-a između svih država regiona. Glavnu barijeru čini uspostava uzajamnosti o vraćanju PDV-a. Krovni pravni okvir povrata inostranog PDV-a je Direktiva 13 EU koja promoviše institut povrata PDV-a stranim pravnim licima i ona je je implementirana u Zakone o PDV-u svih država regiona.

Makedonija, Crna Gora i BiH su preuzele liberalnu primjenu ovog instituta koja je bezuslovna (po modelu Francuske i Austrije). Međutim Srbija, Hrvatska i Slovenija su preuzele rigidniju varijantu primjene ovog instituta koja podrazumijeva obaveznu bilateralnu uzajamnost (po ugledu na njemački model).

Bosna i Hercegovina je po zakonskom rješenju preuzela liberalnu tj. bezuslovnu primjenu povrata PDV-a. Međutim, svojim Pravilnikom o PDV-u, BiH je potpuno derogirala i suspendovala zakonsko rješenje.

Kao zvaničan Zaključak ovog Panela predloženo je da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH u najskorije vrijeme na nekoj od narednih sjednica usvoji predlog Twining grupe EU o izmjeni Pravilnika o PDV-u BiH što će omogućiti uspostavu uzajamnosti između BiH i ostalih država regiona. Takođe, sve države regiona da uspostave međusobnu bilateralnu uzajamnost.


- Realizacija predloženih zaključaka imaće ogroman benefit za privredu regiona, jer će značajno povećati konkurentnost kompanija regiona na tržištu EU. Ovaj benefit će na posredan način povećati naplatu kako direktnih tako i indirektnih poreza koji će se efektuirati povećanjem prihoda i dobiti pravnih lica regiona - navedeno je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.