NavMenu

Hrvatska ove godine traži 30.000 sezonaca

Izvor: eKapija Utorak, 16.06.2015. 09:09
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Potražnja za sezonskim radnicima na Hrvatskom primorju ove godine znatno je povećana, što pokazuju i brojne ponude objavljene na hrvatskim internet-oglasnicima i portalima za zapošljavanje, prenosi ABC portal.

Procjene govore da će u oblasti ugostiteljstva, turizma i građevinarstva u susjednoj državi biti angažirano oko 30.000 sezonaca, a vrata su otvorena i radnicima iz BiH.

Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH, kaže da je posebno državljanima iz BiH s hrvatskim ispravama omogućeno lakše i bolje kretanje na tržištu rada u ovoj susjednoj zemlji, piše Avaz.

- Ulaskom Hrvatske u EU strožije su kontrole, ali i dalje veliki broj naših državljana radi sezonski bez odjavljivanja u BiH - kaže Pupić.

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) potvrdili su za "Avaz" da su do sada najtraženiji radnici u turizmu, i to uglavnom konobari, kuhari, sobari, prodavači, čistači, kuhinjski radnici, pomoćni konobari i recepcioneri. Također, traženi su i spasioci na plažama i bazenima.

- Najviše sezonskih radnika zaposleno je u Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Stranac u RH može raditi na temelju izdane dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada, osim ako Zakonom o strancima nije drugačije propisano - naveli su iz HZZ-a.


Plaće sezonskih radnika u Hrvatskoj, ovisno o radnom mjestu, u prosjeku se kreću od 3.000 kuna (780 KM) do 12.000 kuna (3.112 KM). Konobarima u kafićima privatnici u Hrvatskoj nude mjesečno do 4.000 kuna (1.037 KM), dok se onima u restoranima kreću i do 7.000 kuna (1.815 KM). Najbolje su plaćeni kuhari, koji ne zarađuju manje od 7.000 kuna mjesečno, navodi ABC portal.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.