Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 15.06.2015.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS od kockanja zaradila 40 mil KM od 2013. - Veliki dio završi u sivoj zoni

(Foto: Teodora Brnjoš)
Iako se od naknada za igre na sreću u budžet RS u protekle dvije godine i pet mjeseci slilo 40,7 mil KM, iznos ovog novca mogao bi biti značajno veći da dobar njegov dio ne završi u sivoj zoni privređivanja, gdje ga u potpunosti za sebe prisvajaju ilegalni priređivači ovakvih igara, kažu u Republičkoj uprave za igre na sreću.

O tome koliko su u oblasti kocka i njene posebne djelatnosti rasprostranjeni ilegalci dovoljno govori činjenica da su samo u toku prošle godine inspektori oduzeli 76, a zapečatili 82 predmeta korištenih za ilegalno organizovanje igara na sreću u RS.

Među predmetima korištenim za ilegalno kockanje prednjače automati, kojih je oduzet 51, a zapečaćen 81. Pored ovoga, inspektori su oduzeli i zaplijenili i različite vrste opreme za priređivanje elektronskih i kladioničkih igara na sreću.

Danijela Kovačević, portparol Republičke uprave za igre na sreću, precizirala je da su s ciljem suzbijanja broja ilegalnih priređavača kocke inspektori Odjeljenja za inspekcijski nadzor ove uprave u toku 2014. godine i po više puta kontrolisali objekte u 57 opština i šest gradova RS.

- Ilegalnim priređivačima su tokom prošle godine izdati prekršajni nalozi na bazi kojih su morali da plate kazne u iznosu od 211.800 KM - rekla je ona.

Kovačević je dodala i to da su kontinuirane i represivne aktivnosti inspektora ove uprave u proteklom periodu u značajnoj mjeri smanjile obim ilegalnog priređivanja igara na sreću u RS i povećale budžetske prihode po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Iz Republičke uprave za igre na sreću potvrdili su da, uprkos činjenici da ilegalci i dalje uspijevaju uzeti dobar dio kolača u sivoj zoni, prihodi od naknada za igre na sreću iz godine u godinu rastu.

Prihod od igara na sreću zabilježen u 2013. godinu iznosio je 16,08 mil KM, dok je naredne godine porastao za 4,68%, odnosno 16,83 mil KM. Republički prihod od kocke je samo u prvih pet mjeseci ove godine bio 7,85 mil KM, što je za 16,37% više u odnosu na isti period prošle godine.

Kovačević je dodala i to da Republička uprava za igre na sreću očekuje, na osnovu interesovanja i najava, da će u narednom periodu doći do novih registrovanih priređivača i novih vrsta igara, jer za to postoje interesovanja iz okruženja i EU.

Sa druge strane, Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, ocijenio je da je rast prihoda od igra na sreću u RS veoma očit pokazatelj krize u kojoj se društvo nalazi.

- Rast interesa ljudi za igre na sreću je proporcionalan bijedi u kojoj se nalazimo. Sve više je mjesta u kojima mladi i stari provode svoje vrijeme kockajući se ili očekujući neke rezultate u nadi da će na taj način nešto "zaraditi", što je zaista strašno - istakao je on.

Pavlović je dodao i to da na planu suzbijanja ilegalnog privređivanja od kocke postoji čitav niz savremenih instrumenata kontrole koji se u RS primjenuju.

- U Hrvatskoj su takvi vidovi biznisa do te mere uvezani, poput fiskalnih kod nas, što znači da se prate elektronski. Ne vidim razlog što se to, s ciljem uspostavljanja bolje kontrole, ne bi realizovale i kod nas. To naprosto treba prepisati od njih i na taj način obezbediti veći priliv - rekao je on.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.