NavMenu

Više od 4 tone po hektaru - Ratari u RS očekuju visoke prinose

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 15.06.2015. 09:27
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Usjevi strnih žita i kukuruza na području Srpske su u dobrom stanju, a ratari koji su primijenili pune agrotehničke mjere mogu očekivati prinos veći od četiri tone po hektaru.

Pomoćnik ministra poljoprivrede RS Boris Pašalić rekao je da je ove godine strnim žitima zasijano 25.000 hektara. On je dodao da su žita u dobrom stanju, izuzev na parcelama koje je 14. maja pogodio grad pri čemu je klas djelimično oštećen.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su da na nižim terenima dolazi do sazrijevanja ječma, a pšenica i tritikale su u fazi nalijevanja zrna.

- I usjevi kukuruza na 130.000 hektara su u dobrom stanju - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Naglasili su da su prvi otkosi višegodišnjeg krmnog bilja već skinuti i da su prinosi nešto manji zbog hladnog proljeća.

Kada je riječ o povrtarskim kulturama koje se gaje na otvorenom polju, sjetva je uglavnom završena.

- Prve količine paradajza i krastavca uskoro će biti isporučene na tržište - rekli su u ministarstvu i dodali da je ovo povrće ranije oštetio grad.

Na teritoriji Gradiške povećane su površine pod zasadima ranog kupusa, a na veći obim sjetve uticao je rast prodajne cijene.

U sjevernom dijelu RS uočeno je manje plodova na voćkama.

- Kada je riječ o šljivama i kruškama, rod je veoma slab ili je potpuno izostao - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da se može očekivati zadovoljavajući rod maline, ali i dobra otkupna cijena zbog velike potražnje za ovim voćem u EU.

Poljoprivrednik iz Lijevče polja Duško Banjac rekao je da je kukuruz u dobrom stanju, ali da je kiša neophodna.


- Ako ostanu ovakve vrućine, biće kritično. Povrće stalno navodnjavamo, a ako ne bude kiše, moraćemo i kukuruz - rekao je Banjac.

Agronom Nedeljko Vujić iz poljoprivredne zadruge "Kooperativni centar" iz Sitneša kod Srpca ističe da je ova godina dobro počela i da su zasijali 110 hektara soje.

- Priprema je bila dobra, sjetvu smo završili na vrijeme. Ako vremenski uslovi dozvole, i žetva će biti 15 dana ranije, a očekujemo i veće prinose nego lani - kazao je Vujić.

Sojom je zasijano 2.675 hektara, a 1.300 se odnosi na Posavinu.

Plastenici

Plastenička proizvodnja je u stalnom porastu, zbog čega su savjetodavci pri Ministarstvu poljoprivrede održali seriju teoretskih i praktičnih predavanja i obuka iz plasteničke proizvodnje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.