NavMenu

Odmor daleko od asfalta - Banje i zeleni predjeli u Laškom za potpunu rehabilitaciju uma i tijela (FOTO)

Izvor: eKapija Nedjelja, 14.06.2015. 15:26
Komentari
Podeli

"Thermana Laško" (Foto: Vedrana Džudža)"Thermana Laško"
Bilo da je ljeto ili zima, Laško je sve češća meta turista i pravi raj za bijeg od gradske buke i asfalta. Ljetnji period je možda idealan da osjetite mir ovog malog mjesta na istoku Slovenije. Banjski sadržaji, velnes ugođaji, miris prirode uz umjerenu planinsku svježinu, nude potpuni duhovni i tjelesni odmor.

I ako se odlučite na boravak duži od dva do tri dana, Slovenci su se pobrinuli da ne osjetite monotoniju. Da u tako malom mjestu ima mnogo sadržaja za vidjeti i iskusiti, uvjerila se i ekipa "eKapije".

Nuša Korotaj, direktorka marketinga "Thermane Laško" kaže da im najviše gostiju dolazi iz Austrije i Italije, te da su u prošloj godini ukupno zabilježeili 40.000 posjeta i 170.000 noćenja. Turisti iz Srbije su na trećem mjestu po broju noćenja.

Velnes i medicinska ponuda

U "Thermani Laško" koja se smjestila na obali rijeke Savinje, na raspolaganju su dvije vrste ponuda - Medicinska u hotelu "Zdravilišče Laško" sa 4 zvjezdice i velnes sadržaji u hotelu "Thermana Park Laško superior".

"Thermana Laško""Thermana Laško"
- Gostima nudimo potpunu relaksaciju u našim termalnim bazenima, velnes tretmane, masaže, saune, dobru kuhinju i luksuzan smještaj. Specijalizirani smo i za tretmane za lokomotorni sistem, tako da često imamo ljude koji dođu da liječe posljedice od saobraćajne nesreće, srčanog udara. A sve to u prirodi, u hotelu sa pogledom na rijeku – priča Korotaj.

Harmonija u Ayurveda centru

U "Thermani Parkij Laško" smješten je jedan od najvećih Ayurveda centara u Sloveniji. Da osjetite potpunu harmoniju uma i tijela, pobrinuće se specijalisti ayurvede, teraputi, trener joge i kuvari koji su ovdje došli sa juga Indije, kolijevke ove medicine.

- Riječ je o holističkom pristupu tijelu. Programi u ovom centru se temelje na individualnom pristupu i sveobuhvatnom tretmanu pojedinca, koji ga usmjeravaju ga zdravom načinu života. Najprije doktor da dijagnozu i propiše tretmane. Potom nastupaju teraput, kuvar i trener joge koji djeluju u skladu sa onim što se prepiše – objašnjava Korotaj.

Dodaje da se samo četiri terapije u njihovom Ayurveda centru mogu koristiti bez savjetovanja doktora, te da je u sobama za sprovođenje terapije sve tipično indijsko.

Ayurveda centar (Foto: Vedrana Džudža)Ayurveda centar
Direktorka marketinga u "Thermani Laško", kaže da su u prethodnoj godini uveli i neke novine u ponudi.

- Napravili smo veliko dječije igralište, i u to uklopili neke posebne programe, animacije i različite radionice. Svake godine imamo nove programe, tako smo ove počeli ayurveda detoks i klasične detoks programe. Investicije uglavnom realizujemo u saradnji sa lokalnim područjem.

Kapaciteta u "Thermani Laško" ima sasvim dovoljno, kaže Korotaj za "eKapiju", tako da nemaju u planu njihovo povećanje. Raspolažu sa ukupno 700 kreveta u 400 soba.

Grad piva, meda i cvijeća

Laško je sinonim za pivo. To je možda i prva asocijacija na to mjesto, s obzirom da se tu proizvodi još od 1825. godine. Mještani su jako ponosni i na med lokalnih pčelara. Tako je i "Thermana Laško" nadaleko poznata po svojim pivskim i medenim tretmanima, na bazi lokalnih proizvoda.

U Laškom se svake godine u julu održava festival cvijeća i piva. Riječ je o najvećem njihovom festivalu koji posjeti oko 200.000 ljudi.

Restoran "Pavus"Restoran "Pavus"
Šta ne propustiti

Ako već posjetite Laško, možete otići i u razgledanje nekadašnjeg rudnika aluminija i srebra u obližnjem mjestu Padež. U Puhovoj jami rudu su iskopavali još u doba Marije Terezije. Priikom obilaska jame, probaćete neko od tradicionalnih jela i pića.


Oni koji vole adrenalin i izazov, trebalo bi da testiraju svoje vještine u adrenalinskom parku i Bob kart vožnji na Celjskoj koči.

Park koji je otvoren u aprilu prošle godine ima tri poligona različite zahtjevnosti, namijenjen svim uzrastima (predškolska djeca, djeca do 15 godina i odrasli). Avanturistički duh će vam pomoći da savladate sve prepreke, poput daski, mostova, mreža, stijena za penjanje.

Ljetno sankalište Bobkart prostire se na padinama skijališta Celjska koča. Staza je duga 800 m i nudi spust za hrabrije. Bobkart pod nazivom "Celjski trkač" prvo je takvo sankalište u Sloveniji, gdje možete postići brzinu do 40 km/h.

Grad piva, meda i cvijeća, ne smijete napustiti a da ne posjetite restoran "Pavus" na tvrđavi Tabor, gdje ćete probati kulinarske specijalitete proslavljenog kuvara Marka Pavčnika. Uživaćete u lokalnim specijalitetima u potpuno opuštajućem ambijentu. Sve to uz pogled na okolinu koji oduzima dah.

Vedrana Džudža

Fotogalerija
Laško - Odmor daleko od asfalta
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.