NavMenu

Hrvatima prijeti kazna, odbijaju GMO

Izvor: Tanjug Subota, 13.06.2015. 10:01
Komentari
Podeli
Skupštinski Odbor za poljoprivredu jednoglasno je podržao stav Vlade da Hrvatska treba da ostane zona bez genetski modifikovanih organizama (GMO). Članovi Odbora, međutim, zabrinuti su zbog moguće neadekvatne pravne zaštite, odnosno, zbog tužbi koje bi mogle uslijediti posle potpisivanja nekih međunarodnih ugovora, poput Transatlantskog trgovinskog investicionog pakta (TTIP), piše portal Poslovni.hr.

- Hrvatska će svakako biti slobodna od GMO-a i na tim pozicijama ćemo insistirati - istakao je predsednik Odbora, Ivica Mandić, koji smatra da je neophodno uspostaviti saradnju s parlamentima drugih članica Evropske unije, kako bi zajedno obezbijedili što kvalitetniju pravnu zaštitu.

Da se Hrvatska opredjelila kao "GMO free" zemlja, istakla je i zamjenica ministra poljoprivrede Snežana Španjol.

- Tražimo od Evropske komisije jasno propisane mjere i pravnu zaštitu, kako se članice ne bi suočavale s tužbama povodom međunarodnih ugovora - kazala je Snežana Španjol.

Naglasila je da se kontrola GMO-a odvija na dva nivoa, kroz kontrolu sjemena, u kojoj je nulta tolerancija na GMO, a zatim kroz kontrolu stočne hrane, u kojoj su propisane maksimalne dozvoljene količine GMO-a.

Spoljni član odbora Mladen Jurišić upozorio je da se u naučnim krugovima već priča da najveći svjetski proizvođač GMO semena "Monsanto" preti tužbama. Iako podržava stanovište Vlade, Jurišić kaže da bi se lično zauzeo za to da u prodavnicama proizvodi budu ipak jasno označeni kao "GMO" ili "GMO free".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.