NavMenu

Bolje nego u Kanadi - U Srpskoj skraćeno čekanje na operacije i do deset puta

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 10.06.2015. 13:33
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com)
Bolnice u RS skratile su čekanje na operacije i zahtjevne preglede, pa pacijenti na mnoge zahvate čekaju manje nego u Srbiji, Hrvatskoj i nekim razvijenim zemljama.

Na operaciju koljena u Srpskoj se čeka u prosjeku 50 dana, dok pacijenti u Srbiji na taj zahvat moraju da čekaju deset puta duže. Kada je riječ o ovoj, ali i o operacijama katarakte i kuka, analiza koju je uradio Fond zdravstvenog osiguranja RS pokazuje da je čekanje u bolnicama u RS kraće nego u Hrvatskoj, Portugaliji, Irskoj, Kanadi, Novom Zelandu i Australiji.

Analiza je rađena za prošlu godinu, a liste čekanja za operativne zahvate u Srpskoj upoređene su sa podacima iz zemalja regiona i ostatka svijeta koji su dostupni putem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. Prema tim analizama, zdravstvenim ustanovama u RS, i pored mnogih problema sa kojima kubure, na brzini zakazivanja operacija mogu da pozavide bolnice i iz mnogo razvijenijih zemalja.

Stanovnici Srpske koji moraju na snimak kičme i glave magnetnom rezonancom čekaju od 15 do 30 dana, dok se najduže čeka na magnetnu rezonancu dojke - tri mjeseca. Razlog za to je što se pregled obavlja isključivo u Banjoj Luci za pacijente iz cijele RS.

U Srbiji se, kako ističu u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, na magnetnu rezonancu čeka i po 12 mjeseci, a slično je i u Hrvatskoj. Na snimak dojke magnetnom rezonancom u Hrvatskoj se čeka do 350, a srca do 210 dana.

- Proteklih godina smo sproveli mnoge aktivnosti kako bismo smanjili liste čekanja, posebno iz oblasti dijagnostike, konsultativno-specijalističke zdravstvene zaštite i radioterapije - istakli su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

U Univerzitetskoj bolnici - Klinički centar Banja Luka kažu da se kod njih na operativne zahvate ne čeka duže od deset dana. U Klinici za očne bolesti najduže se čeka operacija katarakte, iako nisu precizirali koliko dugo, dok se ostali operativni zahvati ne čekaju duže od deset dana.

- U Klinici za kardiovaskularne bolesti ekipa interventnih kardiologa akutni infarkt miokarda zbrinjava odmah, a dinamika zakazivanja pacijenata za koronarografiju i ugradnju stenta koji nisu hitni slučajevi zavisi od distribucije potrošnog materijala od strane dobavljača. Endoskopske pretrage koje se rade u Klinici za unutrašnje bolesti, kao što je kolonoskopija, čekaju se u prosjeku do 20 dana - istakli su u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj.


U bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju kažu da nema čekanja na operativne zahvate. Kada je riječ o pregledima, u toj ustanovi se, kako kažu, najduže čeka na ultrazvuk srca - do dva mjeseca.

- Očekujemo znatno poboljšanje u tom pogledu nakon povratka naših ljekara sa subspecijalizacije iz kardiologije - kazali su u dobojskoj bolnici.

Broj pregleda

Fond zdravstvenog osiguranja RS preglede magnetnom rezonancom i kompjuterizovanom tomografijom zakazuje na osnovu mjesečnog rasporeda koje im dostavljaju bolnice.

- Za pet mjeseci ove godine zakazana su 12.174 pregleda kompjuterizovanom tomografijom, dok je magnetnom rezonancom zakazano 9.996 pregleda - kazali su u Fondu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Agro

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 EUR za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Podsjeća na divlje šparoge Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.