NavMenu

Vlada RS investira 250 mil EUR u izgradnju hidroelektrane "Buk Bijela" koja počinje 2008. godine

Izvor: Fokus Utorak, 17.07.2007. 12:29
Komentari
Podeli


Izgradnja hidroelektrane "Buk Bijela" počeće 2008. godine, potvrdili su u Ministarstvu privrede, energetike i razvoja RS. "Vlada RS čvrsto je opredijeljena da u narednom periodu investira 250 miliona EUR u gradnju hidroenergetskog potencijala na Drini koji će obuhvatiti HE "Buk Bijela" i "Foča". Još uvijek nije poznato ko će biti strateški partner RS u tom projektu, ali pregovori su najdalje otišli s Elektroprivredom Srbije" kazao je pomoćnik ministra privrede, energetike i razvoja RS, Ljubo Glamočić.

On objašnjava da je RS morala odustati od projekta "Buk Bijela visoka", jer su predstavnici Elektroprivrede Crne Gore na konferenciji o korištenju hidroenergetskog potencijala rijeke Drine, održanoj u Trebinju 05. i 06. jula 2007. godine, zvanično potvrdili stav da Crna Gora neće učestvovati u tom projektu. "Projektna dokumentacija za HE "Buk Bijela visoka" već je urađena, a u pripremne radove i eksproprijaciju zemljišta Vlada RS uložila je oko 30 miliona EUR" kazao je Glamočić. Na prošlonedjeljnom sastanku predstavnika Elektroprivrede RS i Elektroprivrede Srbije dogovoreno je da se formira stručni tim koji će razmotriti mogućnosti iskorištavanja hidroenergetskih potencijala rijeke Drine u cjelosti.

Prioritetni zadatak stručnog tima biće da pronađe optimalno rješenje za izgradnju HE "Buk Bijela", a da se pri tom ne ugroze životni prostor i zaštićena zona na Tari. "Stručnjaci će odlučiti da li će se ići u izgradnju "Buk Bijele" niske varijante, srednje ili neke druge" dodaje Glamočić. Srednja varijanta podrazumijeva 170 megavata instalisane snage i investiciju vrijednu oko 250 miliona KM, dok bi HE "Buk Bijela niska" imala oko 140 megavata instalisane snage i značila bi nešto manja ulaganja.

"Obje varijante podrazumijevaju izgradnju hidroelektrane "Foča" instalisane snage 55 megavata" napominje pomoćnik resornog ministra. Elektroprivreda RS raspisaće uskoro međunarodni tender za izradu studije izvodljivosti i ekološke studije za HE "Buk Bijela", koje bi trebalo da budu gotove do kraja 2007. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.