Izvor: biznis.ba | Utorak, 09.06.2015.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bosanski Petrovac - Nekad su se izvozile stolice i vrata, a danas balvani

Općina Bosanski Petrovac mala je po broju stanovnika, ali izuzetno velika po površini koju zauzima.

Gledajući ove parametre, općina i nema velike gigante, privredne sisteme, kao što imaju neke druge sredine. Velika preduzeća iz prethodnog sistema su, nažalost, uništena u lošoj privatizaciji.

Ulaganja


- Na temeljima nove poslovne politike i poduzetništva nikle su nove firme koje rade uglavnom u domenu srednjih preduzeća. To su preduzeća u oblasti drvne industrije, plastičnih masa, proizvodnji stolarije i sl. Nama najznačajnija preduzeća su "Pirnar", koje proizvodi stolariju i čitavu proizvodnju plasira u izvoz. Riječ je o stranom investitoru iz Slovenije. Ne možemo propustiti ni "Bosnaplast", preduzeće koje proizvodi PET forme, za plastičnu ambalažu, ali ni cjelokupnu drvoprerađivačku industriju, koja zajedno zapošljava većinu radne snage. Zasigurno najveće preduzeće je "Unsko-sanske šume", preduzeće koje eksploatira šumu i koja realizira gotovo polovinu GDP-a ove općine - kazao je u razgovoru za "Oslobođenje" načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić.

Direktor "Pirnara" Sandi Terzić potvrdio je da ovo preduzeće radi samo za izvoz, a najviše izvoze, kako je kazao, u zemlje srednje Evrope. "Pirnar" je registrovan 2007. godine, ali je sa radom počeo 1. maja 2009. Sav uspjeh koji su postigli, kako je kazao Terzić, postigli su sami, svojim radom i trudom. Danas imaju 50 radnika.

- Planiramo se širiti i dalje, već radimo na proširenju objekta, a kupićemo i još zemljišta. Što se tiče izvoza, namjera nam je da proizvode plasiramo i na tržišta Francuske, Italije, Rusije, te drugih zemalja - kazao je Terzić za "Oslobođenje", te dodao kako je generalni problem poslovanja u općini Bosanski Petrovac nedostatak radne snage.

Otvorenost ovog dijela BiH prema stranim ulaganjima je, kako je kazao Hujić, izuzetno vidljiva, međutim sudbina cijele BiH, kada su ulaganja u pitanju, je ista. Politička nestabilnost, komplikovane strukture, te brojne druge prepreke, odbijaju investitore.

- Mi se ne okrećemo samo stranim investitorima, već i domaćim i mislim da ćemo u narednih nekoliko sedmica imati jednu dobru investiciju domaćeg preduzeća. Ova domaća investicija biti će jedan novi osmijeh na licima nezaposlenih u Bosanskom Petrovcu - poručio je načelnik.

Šumsko bogatstvo

Ono što karakteriše ovu općinu svakako je bogatstvo šuma i njeno iskorištavanje za dobrobit lokalne zajednice.

- Razvoj drvoprerađivačke industrije je bio kičma Bosanskog Petrovca i treba tako da ostane. Taj segment iskorištavanja šumskog bogatstva je najdominantni, ali je žalosno što je uništena prerada, jer se nekada iz ovog grada na kamionima izvozila zapakovana stolica i vrata, a danas su nas neki sveli da se na kamionu izvozi sirov balvan. Naše opredjeljenje je da vratimo prirodno bogatstvo ovom gradu, ovom narodu, a rješenje vidimo ili kroz donošenje novog federalnog zakona o šumama, da se šume vrate lokalnoj zajednici, ili kroz potvrdu našeg zahtjeva kod Ustavnog suda FBiH - kazao je Hujić.

Općina Bosanski Petrovac u posljednje dvije godine radila je na puno projekata, napravljeni su veliki iskoraci. Najveći projekt koji se radi u proteklih 15-tak godina je izgradnja kanalizacione mreže, koju Općina realizuje iz grant sredstava IPA fondova i jednim dijelom od kreditnih sredstava EIB-a.

- Do sada je izgrađeno više od deset kilometara kanalizacione mreže i biće izgrađeno još šest kilometara, čime će cijeli grad biti pokriven najboljom mrežom. Također će biti izgrađen pročistač. Ukupna vrijednost je veća od 5 mil KM, a naš budžet je nešto preko 3 mil KM, pa je očigledno koliko je to veliki projekt. Također, realiziraju se projekti vodovoda. Dobili smo i realizirali projekt vodovoda za dvije ulice, od japanske Ambasade putem Grass Roots Projects (GAGP), a Općini je dodijeljeno oko 100.000 eura. Stotinu domaćinstva će dobiti izuzetno kvalitetnu vodu - kazao je on.

Općina Bosanski Petrovac jedna je od dvije općine u BiH koja je, za poboljšanje energetske efikasnosti dobila grant od 100.000 eura iz projekta "Alterenergy". Iz ovog projekta realizovaće se utopljavanje zgrade Općine, kao i ugradnja LED rasvjete u centru grada. Očekuju se velike uštede u energiji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.