NavMenu

"Milkos" neće smanjivati otkupne cijene mlijeka, izvoz povećan za 55%

Izvor: Klix Utorak, 09.06.2015. 16:02
Komentari
Podeli
Sarajevska mljekara "Milkos" je jedina velika domaća, izvozno orijentisana mljekara koja obezbjeđuje izvoz u zemlje CEFTA-e i to u Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i Kosovo.

Iako je najveći dio svog izvoza plasirala u Hrvatsku, čije tržište je izgubila njenim ulaskom u EU, mljekara je intenzivno radila na otvaranju novih tržišta i pojačavanju aktivnosti na postojećim, te je u prvom kvartalu 2015. godine izvoz veći za 55% u odnosu na prvi kvartal 2014. godine.

Zahvaljujući povećanom izvozu, sarajevska mljekara "Milkos" otkupila je sve količine mlijeka od svojih farmera i kooperanata i pored problema sa viškovima mlijeka u BiH koji rezultiraju otpuštanjem farmera i smanjenjem otkupne cijene mlijeka.

"Milkos" dobro razumije probleme poljoprivrednika koji su izazvani kašnjenjem plaćanja poticaja koji sada kasne već i godinu dana. Zbog toga, "Milkos" će nastaviti otkupljivati sve proizvedene količine mlijeka od svojih farmera i u budućem periodu i neće smanjivati otkupne cijene mlijeka bez obzira na trendove smanjenja cijena mlijeka u BiH.


U "Milkosu" očekuju i dalji rast izvoza do kraja 2015. godine, a s obzirom na to da su ispunili veoma stroge zahtjeve za izvoz u Tursku i zahtjeve FVO inspekcije, te je od ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dobila rješenje za izvoz u zemlje EU, očekuje se veliko povećanje izvoza u 2016. godini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.