NavMenu

Porast plaća i proizvodnje u Federaciji BiH

Izvor: Fena Ponedjeljak, 16.07.2007. 14:33
Komentari
Podeli

Novi Mjesečni statistički pregled FBiH pokazuje povećanje plaća na području Federacije BiH, manji broj nezaposlenih u odnosu na prethodni mjesec, niže cijene namalo te smanjenje ukupnih troškova života. U nekim kantonima je zabilježen negativan prirodni priraštaj, sklopljeno je 954 novih brakova, a razvedeno 45.

Prosječna isplaćena netoplaća u Federaciji BiH za maj iznosila je 662,79 KM, odnosno tokom tog mjeseca došlo je do povećanja prosječne mjesečne isplaćene netoplaće za 1,84 %, saopćio je danas (16. 07. 2007.) na konferenciji za novinare u Sarajevu pomoćnik direktora Federalnog zavoda za statistiku Krešimir Krmpotić.

Prezentirajući novi Mjesečni statistički pregled FBiH on je naveo da je u periodu mart-maj prosječna mjesečna isplaćena netoplaća iznosila 651,51 KM. U odnosu na isti period prošle godine došlo je do porasta prosječne isplaćene netoplaće za 9,49 %.

Ukupan broj zaposlenih osoba u maju na području FBiH bio je 397.754 osobe. Krajem maja na evidencijama službi za zapošljavanje u FBiH bilo je 370.728 osoba, ili za 223 (0,06 %) manje u odnosu na prethodni mjesec. Učešće stručnih osoba u ukupnom broju registriranih nezaposlenih je 62,34 %, a nestručnih 37,66 %.

Krmpotić je, međutim, kazao da je stvarna nezaposlenost u FBiH sigurno manja, što pokazuju i rezultati akcije Vlade FBiH u borbi protiv rada nacrno, ali će potpuniji podaci o tome biti dostupni za dva mjeseca.

Cijene namalo u junu su bile niže za 1,2 % u odnosu na prethodni mjesec, s tim da su cijene poljoprivrednih proizvoda bile niže za 12,1 %, industrijskih neprehrambenih proizvoda za 0,7 %, a pića više za 0,7 %. Ukupno su cijene namalo u junu bile više za 0,9 % u odnosu na prosječne cijene iz 2006., a u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile su više za 0,3 %.

Ukupni troškovi života u junu bili su niži za 2,1 % u odnosu na prethodni mjesec, s tim da su troškovi života za robu niži za 2,5 %, a za usluge se nisu mijenjali. Za prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, troškovi života su viši za 0,8 %.

Izdaci za prehranu i piće prema potrošačkoj korpi u junu su iznosili 495,821 KM, što je za 5,44 KM (1,09 %) manje u odnosu na maj.

Posmatrajući po sjedištima kantona, za potrošačku korpu je u junu najviše trebalo izdvojiti u Širokom Brijegu (557,18), zatim u Livnu (543,61) te Mostaru (531,38), dok je najjeftinija potrošačka korpa bila u Zenici (473,31 KM).

Industrijska proizvodnja u FBiH je u junu u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz prošle godine bila veća za 14,4 %, a u odnosu na proizvodnju iz istog mjeseca prošle godine bila je veća za 18,2 %, dok je u odnosu na maj ove godine bila veća za 2,4 %.

Krmpotić je naveo i podatke vitalne statistike koji pokazuju da je u maju u FBiH rođeno 1.818 beba, a umrlo 1.536 stanovnika. To znači da je prirodni priraštaj iznosio 282, a da je vitalni indeks 1,18. U istom mjesecu sklopljeno je 954 novih brakova, dok je broj razvedenih bio 45. Negativan prirodni priraštaj zabilježen je u četiri kantona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.