NavMenu

Preduzete preventivne mjere zaštite potrošača - u Munchmallowu pronađena Salmonella spp.?!

Izvor: Pristop BH Ponedjeljak, 16.07.2007. 15:01
Komentari
Podeli

Povodom povlačenja Munchmallowa iz prodajnih centara Mercatora BH, Jelena Jurić, direktor proizvodnje Jaffa Crvenka AD, je povodom reklamacije i analiza kojima se dovodi u pitanje mikrobiloška ispravnost proizvoda "Munchmallow" uputila izvještaj u kojem se navodi: "Pregledom naših kontrolnih uzoraka (uzorci od svakog dana proizvodnje, unazad 6 mjeseci, se čuvaju u prostoriji sa kontrolisanim uslovima – zamračenoj, temperatura do 25oC, vlaga ispod 75%) od datuma proizvodnje 02. 07. 2007. godine zasada nismo uspjeli da zaključimo ništa. Uzorke smo već poslali u nadležnu eksternu laboratoriju na superanalizu.

Sa 100% sigurnosti ne možemo da utvrdimo na koji način je došlo do ovakvog stepena mikrobiološkog zagađenja. U proizvodnom procesu sve faze su detaljno razrađene i tako organizovane da nijedna nečistoća ne može da dospije u proizvod, kao i da proizvod neoštećen dospije do krajnjeg potrošača, ali propusti su mogući jer proizvodnja je živ proces.

Pored certifikovanog sistema HACCP-a i ISO 9001 (od strane Quality Austria), mi imamo ugovor i stalnu saradnju sa najvećim akreditovanim laboratorijama, koje konstantno kontrolišu zdravstvenu ispravnost kako naših gotovih proizvoda, tako i svih poluproizvoda i sirovina koje ulaze u proces proizvodnje. Pored ovoga vrši se i stalni monitoring mikrobiološke ispravnosti radnih površina, ruku i uniformi radnika, vode za pranje i vazduha iz proizvodnog pogona. Svi radnici koji rade u našoj proizvodnji imaju redovne sanitarne preglede i obučeni su da sprovode sve propisane higijenske mjere.

Postoji mogućnost da je kontaminacija uzrokovana nekom od sirovina. Kako se za proizvodnju koristi bjelance u prahu koje se priprema u pogonima naših dobavljača, postoji vjerovatnoća da je ono uzrok za pojavu zagađenja s obzirom da je od svih sirovina najpodložnije ovakvoj vrsti mikrobiološkog zagađenja, a glavna sirovina za njegovu proizvodnju su svježa jaja. Svakako mi smo već u kontaktu sa našim dobavljačima i razmatramo tu mogućnost. Za svaku isporuku kako te, tako i ostalih sirovina posjedujemo kompletnu dokumentaciju vezanu za Zdravstvenu ispravnost i odgovarajući kvalitet.

Ukoliko je do kontaminacije i došlo, i ukoliko i rezultati Superanaliza to i pokažu, svakako je u pitanju samo ograničena serija (i šarža koja može da se svede na proizvodnju od samo par sati) spornog gotovog proizvoda. Bezbjednost naših ostalih proizvoda nije ni u kom smislu dovedena u pitanje, i mi sa punom odgovornošću možemo da garantujemo za to".

Mercator BH preduzeo je preventive mjere zaštite svojih potrošača i sa polica svih objekata Mercatora u Bosni i Hercegovini povukao proizvod "Munchmallow Classic". Radi se o proizvodu koji je pakiran u kartonskoj kutiji, neto količine 105 grama, sa rokom trajanja do 02. januara 2008. godine. Odluka o povlačenju ovog proizvoda iz prodaje je donesena zbog obavijesti slovenskog Zdravstvenog inspektorata jer je analiza nekoliko uzoraka pokazala prisutnost bakterije Salmonella spp.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.