NavMenu

Puštena u rad solarna elektrana u TE "Ugljevik"

Izvor: Nezavisne novine Petak, 05.06.2015. 15:25
Komentari
Podeli
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republika Srpske Petar Đokić svečano je u petak (5. jun 2015.) pustio u rad solarnu elektranu instalisane snage 240 kilovata koja se nalazi u krugu Termoelektrane "Ugljevik".

- Na Svjetski dan zaštite čovjekove okoline, "Elektroprivreda Republike Srpske" i njeno zavisno preduzeće Rudnik i termoelektrana "Ugljevik" promovišu kulturu izgradnje objekata iz obnovljih izvora energije i podstiču i druge na takvu aktivnost - rekao je Đokić.

On je pohvalio rad RiTE "Ugljevik", kao i njihovo nastojanje da se uključe u svjetske tokove proizvodnje struje iz obnovljivih izvora i podsjetio da ovaj energetski gigant proizvodi oko 30 odsto struje u Srpskoj.

- Republika Srpska je u pogledu energetskog paketa preuzela niz Energetske zajednice za jugoistočnu Evropu, pri čemu se podstiče izgradnja elektrana iz obnovljivih izvora energije i sve aktivnosti na zaštiti čovjekove okoline - istakao je Đokić.

Inženjer Miroslav Gavrić rekao je novinarima da je solarna elektrana izgrađena za vlastite potrebe RiTE kao ogledni objekat, a u planu je izgradnja solarne elektrane mnogo veće snage na velikim površinama degradiranog zemljišta rudnika uglja.


On je podsjetio da je kompanija dužna da nakon eksploatacije degradirano zemljište ponovo privede namjeni, a izgradnja solarnih elektrana je jedna od mogućnosti da se to obezbijedi u budućnosti.

Sadašnja solarna elektrana projektovana je na 330.000 kilovat časova godišnje, uz vlastito ulaganje RiTE "Ugljevik" oko 500.000 KM.

Gavrić je rekao da ova lokacija ima do 1.300 kilovat časova po metru kvadratnom godišnje prosječno zračenje sunca, što je među boljim lokacijama u Srpskoj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.