Izvor: Indikator | Petak, 05.06.2015.| 09:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pomoć dizajnera i FIRMA projekta - Kako je gračanička farbika namještaja "Jadrina" uspjela sačuvati proizvodnju?

Salih Teskeredžić
Kao proizvođač namještaja koji se dizajnira u Bosni i Hercegovini i izvozi na zahtjevna svjetska tržišta, fabrika namještaja "Jadrina" iz Gračanice odličan je primjer onoga za šta se u proteklih šest godina svoga djelovanja zalagao FIRMA projekat, a to je uvezivanje domaćih dizajnera, proizvođača i novih tržišta, riječi su Saliha Teskeredžića, našeg poznatog produkt dizajnera i konsultanta iz oblasti dizajna drveta i namještaja na USAID-Sida FIRMA projektu.

Kompanija "Jadrina" je naime korisnica FIRMA projekta, koja sa Salihom Teskeredžićem i Zlatkom Tanovićem, osnivačima dizajnerskog brenda "Gazzda", uspješno sarađuje proizvodeći njihovu kolekciju dizajnerskog namještaja "Ena" za kojom vlada velika potražnja na tržištu EU i Švajcarske.

Kroz aktivnosti FIRMA projekta, Salih Teskeredžić uspostavio je kontakt s ekonomistom, stručnjakom za marketing i povratnikom iz Nizozemske Zlatkom Tanovićem. Poslovna vizija ove dvojce stručnjaka kada je industrija namještaja u pitanju, poklapala se sa zalaganjima FIRMA projekta i podrazumijevala je napuštanje prakse kopiranja dizajna stranih proizvođača te jačanje i razvoj originalnog dizajna, proizvedenog u BiH od domaće sirovine koji se plasira na inostrana tržišta.

Zahvaljujući svojim poslovnim kontaktima i poznavanju inozemnih tržišta, Zlatko Tanović ponudio je našim proizvođačima ključne upute kako da im prilagode svoj dizajn i proizvodnju - što je rezultiralo boljim plasmanom i prodajom namještaja iz BiH. U nastojanjima da se izbjegnu ranije veoma česte reklamacije klijenata iz EU vezane za kvalitet naših proizvoda, "Gazzda" je uspostavio i sistem kontrole kvaliteta svih proizvoda koji se izvoze pod njihovim brendom. Time je unaprijeđen proizvodni proces u postrojenjima svih 12 proizvođača namještaja u BiH sa kojima Gazzda sarađuje.

Salih Teskeredžić smatra da je jedno od najvećih postignuća FIRMA projekta upravo činjenica da je razvoj dizajna u BiH uvršten kao udarni koncept za razvoj naše drvne industrije koja je danas jedna od rijetkih suficitarnih industrija u zemlji, a Bosna i Hercegovina se u posljednjim godinama nametnula i kao regionalni lider u dizajnu namještaja.

Od samog starta, FIRMA se kroz niz svojih aktivnosti zalagala da domaće kompanije koriste originalni dizajn; od organizacije događaja na kojima su se povezivali dizajneri i proizvođači, podrške sticanju EU certifikata za domaće kompanije, preko organizacije dizajnerskih takmičenja do podrške predstavljanju naše industrije na značajnim međunarodnim sajmovima.

- Sve ove aktivnosti doprinijele su jačanju pozitivne percepcije na međunarodnim tržištima kada su bh. proizvodi i bh. dizajn u pitanju. To potvrđuju i brojne nagrade koje naši dizajneri i proizvođači namještaja već nekoliko godina osvajaju na prestižnim svjetskim takmičenjima i sajmovima - kaže Salih Teskeredžić, i sam dobitnik nekoliko značajnih nagrada za inovativan dizajn na sajamu namještaja IMM Cologne (Njemačka), te dobitnik poznate njemačke Reddot nagrade za produkt dizajn u 2015. godini.

Ilustracija
"Jadrina", firma koja postoji još od 1964. i koja je privatizovana 2001, do maja 2014. godine zapošljavala je 284 radnika. U maju prošle godine firma je bila pogođena razarajućim poplavama koje su joj nanijele štetu od preko 2,7 mil EUR, a fabrici je prijetila opasnost totalnog obustavljanja proizvodnje, gubitka poslovnih ugovora i masovnog otpuštanja radnika.

Ipak, do toga nije došlo usljed velikog zalaganja uprave kompanije i radnika da se zajednički očisti proizvodni pogon i što je moguće prije obnovi proizvodnja. I sami kupaci, dobavljači i partneri ove kompanije, uključujući i brend "Gazzda", pritekli su u pomoć kompaniji nudeći besplatnu sirovinu i pomijerajući rokove isporuke. U okviru svog programa pomoći poplavama ugroženim kompanijama u BiH, FIRMA projekat je "Jadrini" dodijelio početkom 2015. grant u iznosu od 75.000 EUR za kupovinu uništene sirovine.

- Grant koji smo dobili od FIRMA projekta pomogao nam je u normalizaciji proizvodnje i doprinio da se ispoštuju ranije dogovoreni rokovi za isporuku namještaja - kaže Ramiz Grapkić, direktor fabrike namještaja "Jadrina".

Najznačajniji rezultat ovog oporavka je i činjenica da je "Jadrina", kojoj je još samo prije nekoliko mjeseci prijetila opasnost otpuštanja svih radnika, u međuvremenu stekla i nove poslovne ugovore, sačuvala sve svoje uposlenike te zaposlila dodatnih 50 radnika.

- Dok smo se borili za opstanak, naši kupci nisu gubili vjeru u nas i čak su nam i povećali broj porudžbi te smo zaposlili i dodatne radnike. Nažalost, situacija se još uvijek normalizuje tako da ne možemo ni prihvatiti sve što od nas naručuju - objašnjava Ramiz Grapkić, komentarišući da je i pristup koji promoviše FIRMA projekat doprinio njihovom oporavku te dodaje:

- Spoj dobrog dizajna i kvalitetne proizvodnje ono je što osvaja strana tržišta, i to bi trebao biti model rada za sve bh. kompanije koji bi im garantovao uspjeh.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.