NavMenu

"Hvatač" ugljen-dioksida spasiće planetu od globalnog zagrijavanja?

Izvor: Nezavisne novine Petak, 05.06.2015. 08:41
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Zbog izbacivanja ogromne količine ugljen-dioksida, Zemlja se zagrijava, što potvrđuju i nedavno zabilježene rekordne temperature: uređaji za mjerenje globalne temperature pokazuju da je 2014. bila najtoplija godina od početka bilježenja.

U namjeri da zaustavi globalno zagrijavanje, njemački fizičar Klaus Lakner razvio je "hvatač" ugljen-dioksida.

Naučnik njemačkog porijekla odnedavno vodi Centar za negativnu emisiju ugljen-dioksida Univerziteta Arizone. Tokom dugogodišnjeg rada razvio je sintetički materijal, koji apsorbuje ugljen-dioksid i potom ga ponovo ispušta.

Na nedavno održanoj konferenciji Američkog fizičkog društva (APS) on je predstavio membranu od čudesnog materijala koja, tvrdi Lakner, hiljadu puta efikasnije apsorbuje ugljen-dioksid nego drveće. Njegova zamisao je da se od ovog materijala napravi vještačko drveće, koje će ličiti na džinovske, uspravno postavljene, teniske rekete, opremljene modulima veličine dušeka, prenosi B92.

Membrana je napravljena od tzv. smole jonske izmjene. Takve supstance se, između ostalog, koriste u sistemima za omekšavanje vode, kako bi se izvukao kalcijum iz "tvrde" vode. Da bi mogla da se koristi u hvatačima ugljen-dioksida, membrana je impregnirana natrijum-karbonatom. Kada dođe u dodir sa ugljen-dioksidom, nastaje natrijum-bikarbonat, glavni sastojak praška za pecivo. Poslije otprilike pola sata, membranski filter je zasićen.


Laknerov koncept predviđa korišćenje robota za vađenje membrane iz držača i odnošenje do rezervoara ispod hvatača. Automatski sistem u hermetički zatvorenoj komori preliva membranu vodom ili se ona provlači kroz vodenu paru. Na taj način se izaziva nova hemijska reakcija, prilikom koje se ponovo oslobađa ugljen-dioksid.

U sledećoj fazi robot vraća module na mjesto. Dok se suše na vjetru, ponovo hvataju ugljen-dioksid. To znači da najbolje funkcionišu u suvim uslovima, nalik pustinjskim.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.