NavMenu

Ada na Vrbasu postaje izletište - U planu izgradnja turističko-ugostiteljskog kompleksa sa botaničkom baštom

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 04.06.2015. 16:02
Komentari
Podeli
Banja LukaBanja Luka
Veliko ostrvo na rijeci Vrbas u banjolučkom naselju Ada uskoro bi moglo postati još jedna destinacija u gradu koja bi privlačila turiste.

Naime, na ovoj lokaciji planirana je izgradnja kompleksa koji bi sadržavao: botaničku baštu, ugostiteljski objekat, površinu za javne manifestacije, igralište za djecu, piknik prostor, plažu, dajak marinu i zonu priobalnog zelenila.

Zeleno svjetlo za realizaciju ovog projekta dali su odbornici Skupštine grada, koji su na posljednjem zasjedanju usvojili zaključak o davanju pozitivnog mišljenja na inicijativu za pokretanje postupka dodjele koncesije za realizaciju projekta "Ostrvo na rijeci Vrbas - TUK Stara Ada".

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović objasnio je da je preduzeće "Stara Ada" odlučilo da investira u razvoj turističko-ugostiteljske djelatnosti, te zatražilo koncesiju na zemljištu koje je u vlasništvu grada.

- Riječno ostrvo površine oko dva hektara nalazi se oko tri kilometra uzvodno od ušća Vrbanje i predstavlja zanimljiv prostor u ravničarskom dijelu donjeg toka Vrbasa, u naselju Ada. Obale su kombinovane od strmih do blagih i pitomih dijelova, tako da je pristup ostrvu moguć - rekao je Komljenović.

Dodao je da po mišljenju Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske implementacija ovog projekta, uz adekvatnu promociju i pravilno upravljanje, može rezultovati povećanjem turističkog prometa.

- Takođe, bolje pozicioniranje Banja Luke na turističkom tržištu može dovesti do povećanja posjeta na ostalim destinacijama u gradu i regiji, jer bi realizacija jednog ovakvog projekta banjolučku regiju obogatila unikatnim turističkim proizvodom sastavljenim od rekreativnih, sportskih i ugostiteljskih aktivnosti - naveo je Komljenović.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Dušan Čajić rekao je da je saglasnost grada potrebna kako bi investitor mogao dobiti koncesiju resornog ministarstva za realizaciju projekta. Smatra da će ovi sadržaji predstavljati značajnu investiciju u gradu.


- S jedne strane poboljšaće se turistička ponuda grada, a s druge strane investitor se obavezao da će urediti dio vodotoka Vrbasa koji je oštećen u prošlogodišnjim poplavama - dodao je Čajić.

Dodao je da je, prema informacijama kojima raspolaže, planirano da se ostrvo poveže sa obalom mostićem.

- Betonskim radovima biće ojačano ostrvo, a čišćenjem korita obezbijediće se bolja prohodnost vode, čime će oni pomoći gradu da saniraju dio posljedica od poplava - precizirao je Čajić.

Sa odgovornima u preduzeću "Stara Ada", koje planira da investira u izgradnju objekata na adi, "Glas Srpske" nije uspio da stupi u kontakt.

Zavod


Pozitivno mišljenje za realizaciju ovog projekta dao je i Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa. Naveli su da predložene aktivnosti nisu u suprotnosti sa osnovnim mjerama zaštite propisanim Zakonom o zaštiti prirode za područja u kategoriji park-šuma.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.