Izvor: eKapija | Petak, 13.07.2007.| 14:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Projekat piramida ulazi u novu fazu

(Foto: b)

Posjeta delegacije Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 9. jula 2007. godine Bosanskoj dolini piramida s njenim predsjednikom Nedžadom Brankovićem na čelu i nekoliko ministara i pomoćnika ministara predstavlja javnu demonstraciju podrške najvišeg organa vlasti ovom projektu.

Njoj su prethodile posjete dva podpredsjednika Federacije Mirsada Kebe i Spomenke Mičić, zatim, dr. Schwartz Schilinga te kompletne Vlade i rukovodstva Skupštine ZDK. Time je data konačna potvrda legitimnosti i potrebi istraživanju Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” u Visočkoj dolini. Državne institucije odlučile su i finansijski stati iza ovog projekta globalnog značaja.

Prva faza istraživanja Bosanske doline piramida je završena. Dvije godine multidisciplinarnog proučavanja argumentovano dokazuju postojanje prvog evropskog piramidalnog kompleksa. Satelitske, termalne i georadarske analize, dopunjene s geološkim, arheološkim, astronomskim, geofizičkim i geodetskim dokazima nedvojbeno su potvrdile hipoteze o kolosalnim kamenim strukturama u Visočkoj dolini.

Desetine naučnika s četiri kontinenta te brojni volonteri, istraživači i posjetioci našli su novu atraktivnu destinaciju za rad i posjete. Veći broj arheoloških sondi na piramidama Sunca i Mjeseca, kamenom hramu u Gornjoj Vratnici te misteriozna podzemna mreža tunela pokazuju unikatnost ovog građevinskog kompleksa iz daleke prošlosti.

Fondacija više nema potrebe nikoga ubjeđivati u ono što je očigledno stotinama hiljada posjetilaca. Nepoznata civilizacija je definitvno boravila na ovim prostorima u prahistoriji i morat će se mijenjati evropska i svjetska historija.

Godine ispred nas bit će obilježene pozitivnom energijom koju ovaj projekt širi. Za pet ili deset godina više se niko neće sjećati nedobronamjernih otpora i pokušaja zaustavljanja ovih istraživanja. Tada će million turista godišnje u Visočkoj dolini uživati u avanturi otkrivanja podzemnog labirinta i ulaza u jedinstvene bosanske piramide.

Semir Osmanagić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.