NavMenu

Pričljivost žena je samo mit!

Izvor: Fena Petak, 13.07.2007. 10:29
Komentari
Podeli

Popularni stereotip o pričljivim ženama i šutljivim muškarcima izvor je nebrojenih šala i viceva. Ali, da li je to zaista tako?

Naučna studija profesora psihologije sa državnog Univerziteta u Texasu, doktora Jamesa Pennebakera, toliko je zaintrigirala stručnu javnost da je dobila mjesto u najnovijem broju prestižnog naučnog časopisa Science. On već deset godina prati svakodnevne aktivnosti dobrovoljaca raznih uzrasta, nacionalnosti i kulturno-socijalnih pozadina. Eksperimentalni pristup je relativno jednostavan.

"Svim ispitanicima dali smo posebne kasetofone, koji su se palili svakih 12 minuta, snimali pola minute i zatim se gasili i opet mirovali 12 minuta. Naši ispitanici su nosili kasetofone nekoliko dana i mi smo nakon toga pretvorili sve zvučne zapise u tekst. Tekstovi su se onda analizirali shodno pitanjima na koje smo pokušali odgovoriti", kaže dr. Pennebaker.

A jedno od tih pitanja bilo je "Da li žene zaista koriste hiljadu riječi dnevno više od muškaraca?"

Doktor Pennebaker je pročitao ovu tvrdnju u nekom članku i njegova prva reakcija je bila sumnja, jer njihova vlastita istraživanja nisu to sugerisala. Ali kako ovo pitanje nisu nikada ni postavili, valjalo je potražiti definitivni odgovor. Grupa se vratila pohranjenim prepisima snimki i analizirala ne samo koliko su riječi ispitanici izgovorili nego i koje su vrste riječi to bile.

"U tri analizirane studije žene su izgovorile samo nešto malo više riječi od muškaraca. U druge tri, više su riječi izgovorili muškarci. U prosjeku, oba su spola izgovorila oko 16.000 riječi dnevno. Razlika nije imala statističkog značaja", kaže dr. Pennebaker.

Ono što je bilo različito bile su teme o kojima se razgovaralo: žene su daleko više razgovarale o osobama, njihovim navikama i događajima vezanim za njih; muškarce su daleko više zanimale stvari, automobili, životinje ili oružja.

Važno je naglasiti da su u svim dosadašnjim analizama, ispitanici komunicirali s pripadnicima istog spola. Dr. Pennebaker i saradnici sada nastoje ustanoviti kako se ovi rezultati razlikuju od rezultata prikupljenih kada žene i muškarci razgovaraju jedni s drugima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.