NavMenu

U Visokom najveća plantaža američke borovnice u BiH - "Frutti-Funghi" gradi novu halu sa hladnjačom kapaciteta 400 tona

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.06.2015. 11:30
Komentari
Podeli
(Foto: frutti-funghi.com)
U centralnom dijelu BiH, u opštini Visoko, od 1997. godine posluje firma "Frutti-Funghi", koja se bavi sakupljanjem, preradom i prometom gljiva, voća i šumskih plodova. Ova firma ima i najveću plantažu američke borovnice u BiH. Koliko su uspješni pokazuje i činjenica da već 15 godina 99% proizvodnje izvoze u zemlje EU i Tursku.

- Svake godine povećavamo proizvodnju, jer potražnja raste. Najviše radimo sa vrganjima, lisičarkom i crnom trubom. Godišnje preradimo oko 300 tona gljive. I posao sa malinama je jako uspješan, pa smo prošle godine preradili oko 300 tona, a za ovu godinu planiramo da to bude oko 700 - kaže za portal "eKapija.com" Edin Zukan, direktor firme "Frutti-Funghi".

"Frutti-Funghi" iz Visokog nastao je prije 18 godina. Preradu obavljaju u sopstvenim pogonima, i to po najvišim standardima. Hvale se visokoobučenim radnicima, najsavremenijom opremom i mašinama. Implementirali su jedan od najvažnijih sertifikata, GLOBALGAP.

Zukan kaže da su svi njihovi proizvodi traženi na inostranom tržištu, jer su proizvedeni po najstrožijim zahtjevima kupaca. Od potrebne opreme posjeduju sve – hladnjače, komore, mašine za sortiranje i pranje, a svake godine ulažu i u novu tehnologiju. Posjeduju i terenska vozila sa rashladnim komorama.

- Trenutno pravimo halu površine 800 m2, koju treba do kraja jula da pustimo u pogon. Novi prostor će imati hladnjače kapaciteta oko 400 tona i lager za zamrzavanje kapaciteta 12 tona. Ovom investicijom uduplaćemo skladišni prostor.

(Foto: frutti-funghi.com)
U firmi "Frutti-Funghi" je sada šest stalno zaposlenih radnika, a zaposliće još troje. Imaju oko 30 sezonskih radnika, a broj kooperanata se kreće do 2.000.


- Mi otkupljujemo i plantažne kupine, divlju borovnicu, divlju jagodu. Kvalitet i povjerenje su nam jako bitani, tako da sa svima imamo dugogodišnju saradnju.

Edin Zukan kaže da rod gljiva zavisi od vremenskih uslova. Kada je godina kišna, ima ih više.

- U Italiju, Njemačku i Austriju najviše izvozimo vrganj, dok Francuzi traže lisičarke.

Ova firma ima najveću plantažu američke borovnice u BiH, koja se prostire na 4 hektara.

- Prije tri godine registrovali smo repro-centar jagodičastog i bobičastog voća. To je jedini takav centar na prostoru Zeničko-dobojskog kantona. Svim kupcima naših sadnica garantujemo otkup voća.

Zukan dodaje da su svake godine prisutni na velikim sajmovima, kao što su berlinski "Fruit Logistica" i sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

S.Š.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.