Izvor: Oslobođenje | Srijeda, 11.07.2007.| 15:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Španska kompanija "Indra" pobijedila na tenderu za nabavku opreme za kontrolu neba iznad BiH

(Foto: b)

Španska kompanija "Indra" pobijedila je na međunarodnom tenderu za nabavku sofisticirane opreme za kontrolu srednjeg i gornjeg neba iznad BiH. Ova kompanija će instalirati opremu vrijednu oko 7 miliona EUR, pomoću koje će BiH od 2009. preuzeti potpunu kontrolu vlastitog neba. Preuzimanjem kontrole svog neba BiH će od naplate preleta, procjenjuje se, godišnje imati desetak miliona EUR. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prihvatila je informaciju iz Direkcije za civilnu avijaciju BiH (BHDCA) da je od četiri firme za najboljeg ponuđača izabrana "Indra".

Zamjenik direktora BHDCA Đelal Hasečić je rekao: "Indra" će nabaviti i instalirati opremu za uspostavljanje Air Trafick Managment sistema (ATMS). To su radari, data procesing sistemi, fly data sistemi, te brojna komunikacijska (UHF i VHF) i meteorološka oprema." U toku je i školovanje bh. oblasnih kontrolora letenja, koje naša država do sada nije imala jer nikada nije kontrolisala svoje nebo. U BHDCA su zadovoljni izborom španske kompanije koja je imala cjenovno i tehnički najpovoljniju ponudu.

Veći dio ATMS opreme će biti smješten u nekadašnjoj kasarni Nedžarići. U BHDCA očekuju odluku Vlade FBiH o davanju ovog objekta na korištenje državnoj direkciji civilne avijacije. U završnoj pripremi su i tenderi za građevinske radove koji čekaju objekat. Također, od Vlade RS se očekuje saglasnost za odobrenje početka radova na Jahorini, odnosno na koti Paloševina, gdje će biti smješten jedan radar.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.