Izvor: Dnevne novine SAN | Srijeda, 11.07.2007.| 13:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Federacija BiH uvodi novi sistem plaćanja zdravstva

(Foto: b)

Dr. Safet Omerović, federalni ministar zdravstva, rekao je 10. jula 2007. na otvaranju dvodnevne radionice projekta "Sitap" i konsultantske kuće "Medicare Australia", kako očekuje da će se u FBiH i cijeloj državi uskoro početi primjenjivati metoda novih mehanizama plaćanja na nivou primarne i sekundarne zdravstvene zaštite pacijenata DRG. Ovom metodom, pojasnio je dr. Omerović pacijenti će imati bolji i brži pristup zdravstvenoj ustanovi, jer će DRG urediti zdravstveni sistem.

"Ovaj sistem ima prednost jer će racionalizirati procedure i uvesti reda u zdravstvenoj zaštiti" rekao je ministar Omerović. Koordinator za primjenu DRG projekta prof. dr. Elmir Čičkušić iz KC Tuzla, rekao je da se prikupljaju podaci o izvršenim medicinskim uslugama, na osnovu kojih će se procijeniti da li je BiH spremna za uvođenje ovog sistema.

"Ovaj sistem bi trebao donijeti mnogo efikasniji sistem zdravstva i trošenje sredstava, kako bi se poboljšao kvalitet usluga koje do sada nismo bili u stanju pružati našim osiguranicima. To su zdravstvene usluge, transplantacije koštane srži, kadaverična transplantacija… Na ovakav način želimo da naše pacijente stavimo u ravnopravan položaj sa građanima mnogo razvijenijih zemalja, rekao je Čičkušić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.