NavMenu

Trebinje mami strance - Rusi prodaju nekretnine u Crnoj Gori i kupuju u gradu na Trebišnjici

Izvor: eKapija Nedjelja, 31.05.2015. 17:49
Komentari
Podeli

Trebinje (Foto: Vedrana Džudža)Trebinje
Trebinje postaje stranim državljanima sve interesantnija destinacija za život. Kupuju se placevi, kuće, stanovi. Neki od njih se odlučuju da budu i stanovnici grada na Trebišnjici. Sada je trend da Rusi prodaju svoje nepokretnosti u Crnoj Gori, kupuju u Trebinju i doseljavaju se, piše "Slobodna Evropa".

Za kupovinu nepokretnosti u Trebinju, cijene nisu prepreka. U posljednje vrijeme sve je više Rusa koji su zainteresovani, ne samo da kupe neki stambeni objekat ili plac, već i da se nasele u Trebinju.

Bračni par Andrej Dječanka i Anastasija Astahova, kupili su nekadašnji motel "Jazinu", u trebinjskom prigradskom naselju Lastva. Ovi Rusi stigli su iz Moskve, kako kažu, iz centra tog grada.

- Moj otac je živio i radio u Sarajevu. Pred kraj života mi je pokazao ovaj grad. To je bio posljednji put da smo zajedno putovali. Tada sam poželio da napravim ovdje nešto. Prvo sam kupio kuću, za sebe i za svoju porodicu, i sad ovdje hoću da napravim neki posao - kaže Andrej Dječanka.

- Ovo je fino mjesto za uživanje i život. Sve je blizu, nema gužve, dobra je hrana. Najvažnija stvar, a to je i meni najvažnije, jeste da je sigurno. Sigurno je za djecu, za žene, sigurno je za ljude koji dođu - dodaje Anastasija.

Kvadrat zemljišta u centru Trebinja je 100 evra, na periferiji i van grada kreće se oko 20 evra, dok je vrijednost stambenog prostora u novogradnji između 700 do 900 evra.

Zainteresovanost je sve veća, kaže Vaso Milić, vlasnik agencije za trgovanje nepokretnostima.

- Sve je više Rusa koji prodaju nekretnine u Crnoj gori, sele se u RS, najviše u Trebinje, a obilazili smo ovih dana dio Vrbnice na Zelengori, na nadmorskoj visini 1.200 metara, jer to je prava klima za ljude sa astmom. Vjerovatno će se dio njih odlučiti i na veće količine zemlje i dovesti svoje sunarodnike - procjenjuje Milić.

(Foto: Vedrana Džudža)
Ljudi su broj jedan

Andreju i Anastasiji na početku, dok su se privikli, bilo je teško, jer treba veliki grad kao što je Moskva zamijeniti mjestom u kojem život teče polako.

- Ja sam sretan i zadovoljan što sam došao. Broj jedan u Trebinju su ljudi. Super grad, super klima, sve - konstatuje Andrej.

- Za mene je to bilo čudno i interesantno. U Budvi su napravili gužvu, a ovdje je dosta prostora, dosta mjesta za život, za uživanje, a može se napraviti i neki biznis - smatra Anastasija.

Galina Bočkareva je kupila stan u Trebinju. Stigla je iz Kazanja.

- Zadovoljna sam sa svim. A ovdje je super za živjeti - komentariše Galina.

Pored Rusa u Trebinju imovinu kupuju i Česi. Njihov interes su stare devastirane kamene kuće. Renoviraju ih upravo u nekadašnjem stilu, isključivo kamen i drvo. Kada ih pitate, šta ih je privuklo u grad na Trebišnjici, jednostavno će odgovoriti - sve.

- Sve, dobra lokacija, super klima, super ljudi. Hrana, pršut, loza, travarica, miješano meso - priča Radek Endrle iz Praga.

Što se tiče ruske porodice, o njihovim ozbiljnim namjerama da žive u Trebinju, govori i činjenica da im je ćerka krenula ovdje u školu.

Sigurno je da će ova zainteresovanost stranaca za kupovinu nepokretnosti u Trebinju dovesti do povećanja njene vrijednosti, piše "Slobodna Evropa".



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.