NavMenu

Vlasnik "Hifa Group" Izudin Ahmetlić najbogatiji u BiH prema časopisu "Forbes"

Izvor: Nezavisne novine Petak, 29.05.2015. 08:31
Komentari
Podeli
Ugledni časopis ''Forbes'' je u novom izdanju donio zanimljvu listu, a odnosi se na najbogatije privrednike u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Tako je prema ''Forbesu'', najbogatiji u BiH je Izudin Ahmetlić, čija je ''Hifa Group'', koja posluje u naftnom sektoru, ostvarila dobit u iznosu od 330,5 mil EUR.

Drugi na toj listi iz Bosne i Hercegovine jeste Senad Džambić, čiji je trgovački lanac ''Bingo'' imao 258,9 mil EUR.

Kada je u pitanju region, magazin "Forbes" je pokazao kako su u Hrvatskoj najbogatiji Ivica Todorić, Branko Roglić i Emil Tedeschi.

Na vrhu popisa najvećih preduzetnika u Sloveniji po prihodu našli su se Iza i Samo Login, bračni par čija je kompanija ''Outfit7'', specijalizovana za mobilne aplikacije, ostvarila 617,2 mil EUR. Logini su tako pretekli Sandija Češka, vlasnika telemarketinške firme ''Studio Moderna'' koja je prošle godine imala 390,7 mil EUR prihoda.

U Srbiji se Miroslav Mišković nalazi na vrhu liste sa 463,7 mil EUR prihoda ''Delta holdinga'', a lider iz 2014. godine Miodrag Kostić sa svojom ''MK Grupom " 'pao' je 20%. Drugo mjesto, zauzeli su Saša Glušac, Ivica Vukelić i Velibor Đurović, suvlasnici ''Autoritas investmentsa'', čiji je prihod iznosio 369,4 mil EUR.


Na prvom mjestu u Makedoniji treću godinu zaredom je Minčo Jordanov, vlasnik niza uglavnom metalurških i građevinskih firmi, a vrijednost njegovih udjela je 26,4 mil EUR. Drugi je naftaš Andreja Josifovski sa 22,5 mil EUR vrijednim dionicama, prenosi Avaz.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.