NavMenu

Potpisan memorandum o saradnji na razvoju informatizacijskog društva u BiH

Izvor: biznis.ba Utorak, 10.07.2007. 15:22
Komentari
Podeli

Ministar komunikacija i prometa BiH Božo Ljubić i zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Stefan Priesner jučer (09.07.2007.) su potpisali Memorandom o razumijevanju u vezi sa strateškim okvirom za dugoročno partnerstvo u oblasti razvoja informacijskog društva.

"Cilj je uspostaviti široki okvir s UNDP-jem da bi se svi ostali partneri iz multilateralnih organizacija, kao što su Evropska komisija, međunarodne finansijske institucije i privatna industrija, mogli na efikasan način uklopiti u projekt informatizacije društva čije je provođenje od dominantno razvojnog značaja za BiH", izjavio je Ljubić.

Korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) u javnom sektoru prepoznato je kao jedna od značajnih komponenti u dugoročnom razvoju BiH. Tim okvirom se Ministarstvo prometa i UNDP obavezuju na prihvaćanje i poduzimanje svih potrebnih nadležnosti i aktivnosti na planiranju politika i provedbu konkretnih projekata povezanih s razvojem informacijskog društva u BiH.

Prije tri godine usvojena je politika razvoja informacijskog društva u BiH, izgrađena strategija informatizacije BiH i sačinjen akcioni plan za njihovo provođenje. Prepoznato je osam oblasti informatizacije bh. društva – pravna infrastruktura, elektronsko obrazovanje i uprava, IKT infrastruktura i industrija, elektronsko zdravstvo, poslovanje i okoliš, od kojih se neke već realizuju u tom stalnom i otvorenom procesu.

Priesner je kazao da se Memorandumom sistematizuje saradnja u ovoj oblasti, a posebno je izdvojio tri segmenta.

"Razvit ćemo sveobuhvatan program e-vlade za koji će nam biti potrebno tri do pet godina, a koji ujedno predstavlja integralni dio reforme javne uprave u BiH" istakao je Priesner.

Obuhvaćeno je i jačanje institucionalnih kapaciteta BiH za strateško planiranje i razvoj javnih politika i unapređenje regionalne i međunarodne saradnje u ovoj oblasti.

UNDP u ovom slučaju pruža podršku cjelokupnom projektu i Memorandum naglašava poverenje kreirano između BiH i UNDP-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.