NavMenu

UB Klinički centar Banja Luka dobio opremu za interventnu kardiologiju vrijednu 4,7 mil dolara

Izvor: Capital Četvrtak, 28.05.2015. 16:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rajko Karišić)Ilustracija
U Univerzitetskoj bolnici – Kliničkom centru Banja Luka danas je, u okviru projekta "Modernizacija bolnica u BiH – faza tri", isporučena oprema u vrijednosti od 4.710.000 dolara za dvije laboratorije za interventnu kardiologiju u novoizgrađenom objektu Južnog krila.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Milan Latinović rekao je novinarima da će donacija omogućiti značajno unapređenje usluga ove zdravstvene ustanove iz oblasti invazivne kardiologije.

Latinović je podsjetio da je kroz Projekat "Koreja 1″ nabavljena laboratorija za invazivnu kardiologiju, koja je počela da radi 2007. godine i do 2013. godine je urađeno 11.000 intervencija.

On je rekao da će danas biti isporučen dio medicinske opreme bolnici u Prijedoru i Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" iz Banjaluke, dok će jedan aparat ovoj ustanovi biti isporučen do prve polovine juna.

Latinović je naveo da je Univerzitetska bolnica – Klinički centar Banjaluka kroz ovaj projekat dobio ukupno 10 miliona dolara vrijedne medicinske opreme, ističući da će završetkom Južnog krila ova ustanova značajno unaprijediti kapacitete.

On je podsjetio da se ovaj projekat realizuje kreditnim aranžmanom sa Vladom Južne Koreje sa kamatnom stopom od 0,2 odsto na godišnjem nivou, grejs periodom od 10 godina i rokom otplate 30 godina.

Direktor Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić rekao je novinarima da u ovoj zdravstvenoj ustanovi od 2007. godine radi sala za interventnu kardiologiju, te da će isporučivanjem ove opreme postojati dvije sale za interventnu kardiologiju i prvi put u istoriji na prostorima Srpske sala za elektrofiziologiju srca.

- Sa ovom opremom ćemo kompletirati usluge savremene kardiologije. Intenzivno osposobljavamo kadar i ekipe interventnih kardiologa. Više ne treba da brinemo za budućnost kardiologije - istakao je Stanetić.

On je rekao da su Projekti "Koreja 1, 2 i 3″ napravili ogroman iskorak u modernizaciji i osposobljavanju bolnica u Republici Srpskoj.

Stanetić je naglasio da rekonstrukcija Južnog krila Kliničkog centra Banjaluka odvija prema planu, te da je u toku i sanacija kanalizacione mreže i instalacija.


On je rekao da se sa Timom za rekonstrukciju Kliničkog centra Banjaluka usaglašavaju sva potrebna rješenja za privremeno funkcionisanje informatičke opreme tokom i nakon rekonstrukcije.

Član Tima za primjenjivanje Projekta modernizacija bolnica u Republici Srpskoj "Koreja 3″ Zoran Aleksić rekao je da su ljekari iz Srpske u Južnoj Koreji edukovani za korištenje ove opreme.

On je rekao da je Projekat "Koreja 3″ usko vezan sa trenutnim radovima na centralnom holu Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka. On je naveo da su građevinski radovi u objektu lamela C gotovo završeni, nakon čega treba još dva mjeseca završnih radova postavljanja instalacija i opreme.

Aleksić je dodao da će radovi na centralnom holu biti završeni do polovine novembra.

Načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti Tamara Kovačević rekla je novinarima da će upotrebom ove opreme biti kompletirane dijagnostičko-terapijske procedure koje moderna kardiologija poznaje i proširene mogućnosti pružanja usluga svim građanima Republike Srpske i regiona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.