NavMenu

TTU Tuzla ide u stečaj?

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.05.2015. 08:24
Komentari
Podeli
(Foto: vladatk.kim.ba)
Vlada TK donijela je juče odluku o stavljanju van snage Odluke o finansijskoj konsolidaciji privrednog društva "Tvornica transportnih uređaja" iz Tuzle. Kako je pojasnio Ishak Gergić, pomoćnik ministra za industriju u Vladi TK, nakon roka koji je propisao zakon o finansijskoj konsolidaciji tačnije 15 dana, privredno društvo nije uspjelo nijedan sporazum da sklopi ni sa zavodima ni sa poreskom, a ni sa radnicima, navodi "RTV Slon".

Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo industrije, energije i rudarstva utvrdila je da su svi rokovi istekli s obzirom da Sporazumi nisu potpisani u propisanom roku, niti su potpisani sa dobavljačima i sa zaposlenicima TTU Tuzla. Zakon o finansijskoj konsolidaciji u prevodu je posljednja šansa kojom se privrednom društvu daje mogućnost da postane likvidno, što sa TTU nije bio slučaj.

- Preduzeća i privredna društva koja nisu likvidna i koja stvaraju enormno velika dugovanja na konto državnog kapitala, moraju biti u skladu sa zakonom da se rješava i zakonsko rješenje koje se nameće je zakon o stečaju - kazao je Srđan Mićanović, ministar industrije, energije i rudarstva u Vladi TK.

TTU ima šansu u stečajnom reprogramiranju, tvrdi minisar Mićanović, jer je omjer dugovanja i potraživanja još uvijek nije toliko da zahtijeva likvidaciju i nadamo se da ćemo kroz zakon o stečaju dovesti strateškog kupca, jer pojašnjava Mićanović, investitori koji žele da nastave proizvodnju žele da znaju koliko košta ono što kupuju.


- Danas ne može ni uprava TTU-a tačno da kaže kolika su dugovanja TTU-a, samo kroz stečaj se može kristalno jasno reći koja su dugovanja i šta treba tačno da radimo - pojašnjava ministar Mićanović.

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila i Informaciju o aktivnostima Radne grupe za izradu Sporazuma o povezivanju radnog staža zaposlenika Fabrika obuće "Aida" Tuzla. Riječ je o sporazumu kojim će se za svih 316 zaposlenika Aide uveže radni staž u naredne tri do četiri godine. Vrijednost kapitala "Aide" je oko 10 mil KM, a trenutna uknjižena dugovanja su 50 mil KM, što znači da će sudbinu TTU-a, u skorijoj budućnosti dijeliti i "Aida", navodi "RTV Slon".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.