Izvor: biznis.ba | Srijeda, 27.05.2015.| 12:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Više od 150 izalagača na sajmu "Dani trešnje" u Mostaru

Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani trešnje 2015" otvoren je danas u Potocima kod Mostara, u organizaciji Turističkog udruženja Sjever Potoci - Mostar.

Ovogodišnji sajam, koji se odvija pod motom "Domaće je najbolje", okupio je više od 150 izlagača, a partner Sajma je Mađarska koja će predstaviti svoje turističke proizvode, uz promociju najpoznatije termalne banje.

Direktor Sajma Salem Bubalo kazao je za Fenu kako je Sajam okupio mnogo turističkih zajednica, kao i proizvođača ekološki zdrave hrane, te da je ove godine na Sajmu jako puno trešanja.

Govoreći o značaju Sajma i o onome što su postigle prethodne sajamske manifestacije, Bubalo je kazao kako je, osim promocije domaćih proizvoda, veliki broj privrednika uspio da napravi i određene poslovne iskorake.

- Veliki je broj izlagača koji prvi put dolaze na ove prostore, koji demonstriraju nove proizvode, nove tehnologije i koji su jako bitni da bi se na ovim prostorima što efikasnije počela proizvoditi zdrava hrana - istakao je Bubalo dodavši kako se ujedno predstavljaju i domaći proizvodi koji već postoje na prostorima BiH.

Inače, Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine danas će na Sajmu upriličiti prezentaciju i degustaciju slatkih jela od trešnje. Udruženje kuhara na ovaj način, zajedno sa organizatorima Sajma, želi promovirati domaće proizvođače i uvezati ugostiteljstvo sa proizvođačima hrane i pića.

Uz mnoštvo zanimljivih sadržaja, u sklopu Sajma "Dani trešnje 2015" po prvi put svoje proizvode izlagat će žene, žrtve nasilja koje su nakon boravka u sigurnoj kući u ovom gradu stekle ekonomsku nezavisnost. Dvije žene koje su pokrenule vlastite poslove u okviru projekta Udruženja Infohouse "Reci NE nasilju, reci DA ekonomskoj nezavisnosti", na Sajmu će izlagati i prodavati sokove, džemove, praline, te različite ručne radove poput nakita.

Sajam će biti otvoren do 29. maja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.