NavMenu

Odmor uz hitove kultnih muzičara - Sarajevo dobija stepenište s odmaralištem i muzičkim kutijama

Izvor: eKapija Utorak, 26.05.2015. 09:58
Komentari
Podeli
Pruščakova ulica (Foto: centar.ba)Pruščakova ulica
Stanari Pruščakove ulice dobiće novo stepenište koje će biti uređeno na zanimljiv i jedinstven način. Uz stepenište će biti napravljena odmarališta, odnosno posebne klupe na kojima će se građani moći odmoriti, ali i slušati muziku kultnih bosanskohercegovačkih pjevača i bendova koji su nekada imali svirke u sarajevskom klubu "Sloga".

Glavni projekat stepeništa Pruščakova izradila je kompanija "Firma" iz Sarajeva, a radove vrši "Harysco", takođe iz Sarajeva.

- Projekat predviđa osam odmorišta, od kojih su tri direktno vezana sa ulazom u stambene objekte. Također su predviđene stolice i sto za igranje šaha, odnosno urbani mobilijar u vidu klupa i ležaljki za odmor i posmatranje grada iz specifične perspektive. Na određenim mjestima će biti postavljene info table i kante za otpatke. Pored postojećih stubova javne gradske rasvjete predviđena je i dodatna iluminacija stepeništa, te sadnja trave i humusiranje tla - rekao je za Klix.ba Safet Huremović iz Općine Centar Sarajevo.

S obzirom na to da se stepenište nalazi u blizini "Sloge", ono će biti posvećeno muzičarima koji su svojim radom bili vezani za taj objekat. Tako će se tu moći čuti hitovi "Indexa" i benda "Pro-arte", "Bijelog dugmeta" i "Merlina", "Prijatelja", "New Primitivsa" i "Rock Under Siegea". Na ovaj način klupe bi imale i edukativnu ulogu.

- Dizajnirane su interaktivne muzičke kutije, u okviru kojih je omogućena reprodukcija najpoznatijih uradaka odabranih muzičara. Pored toga, na njima će se nalaziti kratka dvojezična biografija svakog umjetnika. Spomenute muzičke kutije se nalaze u centralnom dijelu stepeništa - rekao je Huremović.


Investitor projekta je Općina Centar koja je iz budžeta za ovu namjenu izdvojila 650.000 KM. Stepenište ima dužinu 57 metara. Kroz ove radove će se izvesti i rekonstrukcija vodovodno-kanalizacione mreže ispod stepeništa koja je stara i dotrajala. Rok izgradnje je 90 dana od dana potpisivanja ugovora, odnosno početka radova koji su počeli krajem marta 2015.

- Napominjemo da je ovo još jedan u nizu značajnijih projekata (na stepeništu Kaptol i stepeništu u Velikom Parku radovi su u toku) koje je Općina Centar finansirala za potrebe građana kako bi unaprijedila kvalitet življenja - kazao je Huremović.

Nadzor nad izvođenjem radova povjeren je Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.