NavMenu

Stotinu biciklista učestvovalo u prvom "Tour de Culture BiH"

Izvor: Klix Utorak, 26.05.2015. 09:23
Komentari
Podeli
(Foto: TO Zapadna Srbija)
Prvi put u Bosni i Hercegovini, stotinu biciklista iz različitih dijelova zemlje sudjelovalo je u jedinstvenom događaju pod nazivom "Tour de Culture BiH", organiziranom 24. maja 2015. godine

Cilj ove biciklističke ture bio je promocija bogatog i zajedničkog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, nemotorizovanog prevoza i zaštite životne okoline.

Događaj je organizirala Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders - CHwB) u okviru projekta "Učini svojim!".

Ovaj projekat finansira Evropska unija i dio je programa "Sarajevo 2014" koji se sastoji od više projekata realiziranih u i oko stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, a u cilju da se iz Sarajeva pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti širom svijeta.

Učesnici prvog "Tour de Culture BiH" bili su žene i muškarci biciklisti iz Sarajeva, Zavidovića, Mostara, Konjica, Čapljine, Stoca, Jablanice, Istočnog Sarajeva, Hadžića i drugih gradova širom BiH, te i inostranstva.

Tokom ture, učesnici su posjetili nekoliko kulturno-historijskih lokaliteta u Hercegovini, te saznali više o materijalnom i nematerijalnom naslijeđu koje podjednako pripada svih građanima Bosne i Hercegovine.

- Smatram da je važno da moja djeca znaju više o kulturnoj baštini. Moram priznati da nisam ranije posjetio nekoliko lokaliteta koji su bili dio ture zbog čega sam jako sretan jer sam imao priliku sada - rekao je Haris Jordamović koji je skupa sa suprugom i sinom učestvovao u prvom "Tour de Culture BiH".

- Dobili smo priliku da uživamo u naslijeđu svih zajednica u BiH, i smatrao da upoznavanjem zajedničkih vrijednosti možemo krenuti u pravcu zajedničkog poštovanja i uvažavanja - rekao je Haris.


Tura je počela u Počitelju, jednom od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini, i gdje je učesnicima predstavljena tradicionalna muzika ovog kraja kroz nastup tamburaške grupe KUD "Počitelj". Biciklisti su potom posjetili arheološko nalazište Mogorjelo i katoličku crkvu u selu Šurmanci.

Tokom ture, učesnici su posjetili manastir u Žitomislićima koji datira iz 16 stoljeća i jedan je od najvažnijih pravoslavnih manastira u Bosni i Hercegovini. Biciklisti su posjetili i rodni grad bosanske kraljice Katarine Kosače – Blagaj, gdje su degustirali tradicionalna jela i piće i posjetili Tekiju na rijeci Buni iz 16 stoljeća. Poslijepodne biciklisti su stigli na plato ispod Starog mosta u Mostar, gdje su u završnici ceremonije nastupile Mostarske mažoretkinje i Gradska limena muzika iz Stoca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.