NavMenu

Italijanska preduzeća zainteresirana za koridor 5-C i energetiku u BiH

Izvor: biznis.ba Petak, 06.07.2007. 11:15
Komentari
Podeli

Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac sastao se jučer u Sarajevu s državnim podtajnikom za vanjsku trgovinu Republike Italije Milošem Budinom, s kojim je razgovarao o unapređenju gospodarske suradnje između dvije prijateljske zemlje, saopćeno je iz Ureda zamjenika ministra.

Talijansko izaslanstvo naglasilo je kako BiH ima dobre i konzistentne razvojne programe glede infrastrukture i proizvodnje, te kako Italija želi dati doprinos svemu tome.

U BiH trenutačno posluje 70 italijanskih poduzeća, a Italija je po visini robne razmjene na četvrtom mjestu.

Talijansko izaslanstvo naglasilo je interes Republike Italije u oblasti infrastrukture, energetike i turizma. Posebice je naglašen interes u sudjelovanju italijanskih poduzeća u realiziranju projekta koridor 5-C.

Istaknuto je kako BiH ima značajne resurse, poglavito u oblasti energetike i turizma, ali joj nedostaje kvalitetna ponuda koja bi zadovoljila zahtjeve europskog i svjetskog tržišta.

Razgovarano je i o projektima iz oblasti poljoprivrede, te je naglašeno kako je Italija zainteresirana za ulaganja u oblast vinogradarstva i vinarstva.

Iskazana je podrška BiH na njenom putu prema euroatlantskim integracijama.

"To je u interesu cijelog svijeta, a pogotovo regije, jer predstavlja faktor stabilizacije, pri čemu zemlje zapadnog Balkana trebaju biti primjer dobrosusjedskih odnosa", rekao je Budin.

Primorac je na kraju sastanka istaknuo da je BiH zainteresirana za proizvodne grane koje upošljavaju mnogo ljudi jer ima sirovine, znanje i radnu snagu, ali joj nedostaju investicijska sredstva, a Republika Italija bi mogla značajno doprinijeti u rješavanju ovakvih problema.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.